Aproximativ un milion de manifeste de propaganda din Coreea de Nord au fost ajuns in Coreea de Sud in ultima saptamana, potrivit editiei de luni a unui ziar sud-coreean, relateaza DPA in pagina electronica.

Manifestele au fost trimise cu ajutorul unor baloane, de catre armata nord-coreeana, potrivit Ministerului sud-coreean al Apararii, citat de agentia Yonhap. Multe dintre manifeste au fost deja colectate, scrie presa locala.

Asemenea masuri de propaganda nord-coreeana sunt rare, in contextul in care cele doua Corei au oprit un "razboi psihologic", in cadrul unor masuri de reducere a tensiunilor convenite in 2004, noteaza AP. Insa activisti sud-coreeni au trimis sporadic baloane cu manifeste de propaganda in Nord, infuriind regimul stalinist.

Detonarea unui dispozitiv nuclear in cadrul unui test nord-coreean, pe 6 ianuarie, a declansat o intensificare a tensiunilor dintre cele doua tari surori si inamice si reluarea unui "razboi al propagandei".

Sud-coreenii democrati si prosperi au reluat luna aceasta transmisiuni de propaganda la difuzoare, de-a lungul frontierei puternic militarizate cu Nordul, condus de catre Kim Jong-un.

Oficiali sud-coreeni cred ca emisiunile de propaganda vor influenta aceasta tara izolata si vor demoraliza militarii stationati la frontiera si locuitorii din zona. Insa Seulul se indoieste ca manifestele nord-coreene vor avea vreun impact asupra cetatenilor sai, potrivit AP.

Coreea de Sud, Statele Unite si alte tari depun eforturi ca Phenianul sa fie pedepsit pentru testul nuclear de la inceputul lunii. Imediat dupa test, diplomati din cadrul Consiliului de Scuritate al ONU au promis sa adopte rapid noi sanctiuni impotriva regimului stalinist. Insa este neclar daca China, cel mai important si ultimul aliat al Phenianului, va coopera in vederea inaspririi sanctiunilor cu scopul de determina regimul sa-si schimbe pozitia, scrie MEDIAFAX.

Cele doua tari sunt despartite de cea mai militarizata frontiera din lume, de la sfarsitul Razboiului Coreei (1950-1953), care s-a incheiat cu un armistitiu si nu cu un tratat de pace. Aproximativ 28.500 de militari americani sunt stationati in Coreea de Sud, in cadrul unor masuri de disuasiune a Coreei de Nord.

Citeste si:
Zelenschi, despre propaganda rusă: ”Rusia ne acuză pe noi de...
Zelenschi, despre propaganda...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.