Iranul lanseaza planul de suplimentare imediata a livrarilor de petrol cu 500.000 de barili pe zi, dupa ridicarea sanctiunilor occidentale care au afectat economia si au limitat exporturile de titei, a afirmat duminica Amir Hossein Zamaninia, oficial in Ministerul Petrolului, citat de Bloomberg.

Autoritatile de la Teheran intentioneaza sa creasca exporturile cu alte 500.000 de barili pe zi in lunile care vor urma.

Cresterea vanzarilor de petrol ale Iranului vor duce la accentuarea declinului preturilor petrolului, pe o piata deja suprasaturata, considera Robin Mills, analist la compania de consultanta Qamar Energy din Dubai.

Cotatiile petrolului Brent (Londra) si petrolului WTI (New York) au coborat sub pragul psihologic de 30 de dolari pe baril, care nu a mai fost atins in ultimii peste 12 ani.

“Ministerul Petrolului a lansat astazi planul de crestere a expoturilor de petrol cu 500.000 de barili pe zi, ordonand companiilor sa creasca productia, iar terminatelor sa fie pregatite”, a declarat Zamaninia agentiei iraniene de presa. Zamaninia a precizat ca planul este valid si va fi aplicat astfel incat impactul asupra preturilor sa fie minim. Cumparatorii de petrol iranian sunt liberi sa achizitioneze orice cantitate doresc, dupa ce Agentia Internationala pentru Energie Atomica a constat ca Iranul si-a restrans capacitatea de a dezvolta armament nuclear.

Iranul este pe locul patru in lume in functie de marimea rezervelor de petrol si pe primul loc in privinta rezervelor de gaze naturale. Statul iranian a dobandit acces imediat la conturi din strainatate in valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari, care erau blocate, iar guvernul le va folosi pentru reconstructia industriei. Eliminarea sanctiunilor deschide totodata calea unor investitori straini precum companiile petroliere Total si Eni. Inainte de sanctiuni Iranul era al doilea mare producator de petrol in cadrul OPEC, dar in prezent se afla pe locul al 13-lea.

Exporturile iraniene de titei au scazut in 2014 la 1,4 milioane de barili pe zi, de la 2,6 milioane de barili pe zi in 2011, inainte de intensificarea sanctiunilor occidentale, potrivit datelor publicate in iunie de Administratia pentru Energie din SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.