Presedintele american, Barack Obama, a aparat cu tarie mostenirea celor doua mandate prezidentiale ale sale si a incercat sa impuna un ton optimist pentru viitor, in ultimul sau discurs privind Starea Uniunii, sustinut marti seara in fata Congresului, relateaza BBC News Online.

El a criticat in acelasi timp tonul negativ al actualei campanii prezidentiale, argumentand ca Statele Unite au "cea mai puternica si cea mai durabila economie din lume". "Oricine pretinde ca economia Americii este in declin se ocupa de fictiune", a spus Obama in fata congresmenilor.

Discursul a subliniat realizarile sale din timpul mandatului, precum reforma sistemului de sanatate, presedintele incercand sa isi consolideze mostenirea in loc sa anunte noi politici. "In ultimul meu discurs in fata acestei camere, nu vreau doar sa vorbesc despre anul care urmeaza. Vreau sa ma concentrez pe viitorul nostru", a subliniat el.

Obama a vorbit astfel despre combaterea inechitatii veniturilor, folosirea tehnologiei pentru a combate schimbarile climatice si despre cum poate fi asigurata securitatea nationala fara a cadea in extrema conflictelor.

In final, el a vorbit pe larg despre imbunatatirea politicii si a dezbaterilor. "Democratia necesita o legatura fundamentala de incredere intre cetatenii sai", a afirmat presedintele.

El le-a cerut alegatorilor si membrilor Congresului sa schimbe tonul ostil al politicii si sa "schimbe sistemul pentru a reflecta partile noastre bune". Obama a precizat ca un regret major al presedintiei sale este ca republicanii si democratii au devenit mai divizati.

El l-a vizat indirect pe candidatul considerat favorit in cursa pentru investitura republicana la prezidentiale, Donald Trump, care a fost criticat pentru comentariile sale despre musulmani si imigranti. "Atunci cand politicienii insulta musulmanii, cand o moschee este vandalizata sau un copil intimidat, acest lucru nu ne face mai in siguranta", a apreciat presedintele.

"Asta nu inseamna sa spui lucrurilor pe nume. Este pur si simplu gresit... si arata cine suntem ca tara", a adaugat el.

Obama a mentionat ca, in anul care urmeaza, vrea sa inchida centrul de detentie de la Guantanamo, sa obtina o reforma semnificativa a justitiei, sa combata abuzul de medicamente eliberate pe baza de reteta, sa autorizeze folosirea fortei militare impotriva gruparii teroriste Stat Islamic si sa ridice embargoul impus Cubei, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

El a anuntat de asemenea o noua initiativa nationala de cercetare impotriva cancerului care va fi condusa de vicepresedintele Joe Biden, al carui fiu in varsta de 46 de ani a murit anul trecut de cancer la creier.

Presedintele a mentionat problema armelor doar pe scurt, in pofida unei politici recente de promovare a actiunilor de control asupra armelor. De altfel, un loc a fost lasat liber in sala, pentru a simboliza victimele violentelor armate.

Guvernatorul statului Carolina de Sud, Nikki Haley, care a prezentat raspunsul republicanilor la discursul sau, a afirmat ca Obama "a vorbit elocvent despre lucruri marete", dar "actiunile sale au fost departe de aceste vorbe mari".

Ea a afirmat totusi ca republicanii trebuie sa-si recunoasca rolul in scaderea increderii in administratia americana. "Avem decizii importante de luat. Tara noastra este pusa la incercare (...). Dar am mai fost testati si in trecut, iar poporul nostru s-a ridicat intotdeauna la inaltimea provocarilor", a subliniat ea.

Citeste si:
Patru valori care pot defini companiile viitorului
Patru valori care pot defini...

Sursa video: YouTube/ BBC News


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.