Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a condamnat cu fermitate, miercuri, presupusul test nuclear nord-coreean, urmand sa adopte "masuri suplimentare" impotriva regimului stalinist de la Phenian, informeaza site-ul cotidianului Le Figaro.

Intr-o declaratie adoptata in unanimitate, cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate ONU au denuntat noul test anuntat de regimul Kim Yong-Un. "Vom incepe imediat elaborarea unor masuri suplimentare, care vor fi introduse intr-o rezolutie a Consiliului de Securitate", se arata in declaratia semnata inclusiv de China, un aliat al Coreei de Nord.

Coreea de Nord sustine ca a testat o bomba cu hidrogen, dupa ce a pretins in alte randuri ca a dezvoltat focoase nucleare. Informatiile nu au putut fi confirmate din surse independente, iar specialistii au dubii ca regimul de la Phenian ar fi dobandit o astfel de tehnologie, considerand ca este vorba mai degraba de o campanie de propaganda, scrie MEDIAFAX.

Expertii internationali au dubii ca regimul de la Phenian a testat vreo bomba cu hidrogen, considerand ca este vorba de o noua minciuna lansata in scop propagandist, dupa numeroase alte exagerari privind presupusul arsenal nuclear nord-coreean. "Multe state fabrica dispozitive de accelerare a fisiunii. Regimul de la Phenian probabil ca a reusit sa accelereze procesul de fisiune, dar nu inseamna ca a dezvoltat o bomba cu hidrogen", explica analistul Bruce Bennett, de la Institutul RAND, citat de CNN. "Explozia unei bombe cu hidrogen ar fi fost de zece ori mai puternica decat ceea ce sustine Phenianul", adauga Bruce Bennett.

"Am dubii mari ca regimul din Coreea de Nord a testat o bomba cu hidrogen", apreciaza si Joe Cirincione, presedintele Fondului Ploughshares.

Presedintia Statelor Unite nu a putut confirma ipoteza prezentata de regimul Kim Jong-Un, iar serviciile secrete sud-coreene cred ca este posibil ca regimul stalinist sa minta din nou, in scop de propaganda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.