Peste un milion de refugiati si migranti au ajuns in Europa pe mare in 2015, anunta Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), relateaza BBC News online.

Peste 80% dintre cele 1.000.573 de persoane au sosit in Grecia, majoritatea pe Insula Lesbos, precizeaza UNHCR.

Aproximativ 844.000 de persoane au venit in Grecia din Turcia vecina. Cele mai multe dintre celelalte persoane - peste 150.000 - au traversat Mediterana din Libia in Italia. Este vorba despre cea mai importanta criza a migrantilor cu care se confrunta Europa de la cel de-al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent. Numarul nou-sositilor pe mare a crescut considerabil incepand din 2014, cand au fost inregistrate peste 216.000 de persoane.

"Un numar tot mai mare de refugiati si migranti incearca cu disperare sa ajunga in Europa, la bordul unor ambarcatiuni si barci improprii calatoriei pe mare", a anuntat UNHCR marti, pe site.

"Vasta majoritate a celor care incearca aceasta traversare periculoasa are nevoie de protectie internationala, fugind din calea razboiului, violentei si persecutiei din tara de origine", subliniaza Inaltul Comisariat ONU.

Aproximativ 49% dintre persoanele care traverseaza Mediterana sunt originare din Siria, iar 21% din Afganistan, precizeaza UNHCR.

Numarul persoanelor care au murit sau sau au fost date disparute pe mare este de 3.735. Insula Lesbos este mai putin aglomerata, in prezent, decat de obicei, insa mii de persoane asteapta in continuare sa fie inregistrate pentru a-si putea continua calatoria catre Europa, potrivit unui corespondent BBC de la fata locului. Organizatia Internationala a Migratiilor (OIM) anunta pe 21 decembrie ca numarul total al migrantilor - care sosesc in Europa atat pe uscat, cat si pe mare - a atins 1.006.000.

Numerosi migranti continua sa vina in Europa, in pofida conditiilor de iarna. Acest aflux a provocat tensiuni in cadrul Uniunii Europene (UE), unele state ridicand garduri si reimpunand controale la frontiere. UE a convenit saptamana trecuta sa suplimenteze personalul Agentiei europene pentru protectia frontierelor externe - Frontex - in Grecia, unde sosesc cei mai multi imigranti care doresc sa ajunga in Europa.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Germania afirma ca a primit peste un milion de refugiati si migranti, mai multi decat orice alta tara europeana, insa este vorba inclusiv despre cetateni ai unor tari din Balcani, care nu sunt inregistrati ca sosind pe mare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.