Franta, aflata in stare de urgenta dupa atentatele teroriste comise la Paris pe 13 noiembrie, ar putea sa interzica in curand retelele publice de WiFi.

Anonimatul pe internet se afla in vizorul Ministerului de Interne din Franta. In cadrul starii de urgenta, Guvernul francez intentioneaza sa adopte mai multe masuri care ii vizeaza pe internauti. Una dintre ele ar consta in interzicerea conexiunilor WiFi libere si partajate, potrivit cotidianului Le Monde.

Suprimarea conexiunilor WiFi publice ar fi motivata de faptul ca ele fac dificila pentru autoritati identificarea internautilor conectati. Contravenientii, continua Le Monde, s-ar expune la "contraventii penale". In prezent, precizeaza site-ul Numerama.com, legea impune ca abonatii la internet sa isi securizeze conexiunea WiFi, pentru a evita, de exemplu, ca un utilizator strain sa se foloseasca de acea conexiune libera, pentru a opera descarcari ilegale online.

O alta masura ce ar fi vizata de Ministerul de Interne francez vizeaza interzicerea si blocarea programelor ce permit navigarea pe internet intr-o maniera anonima. Potrivit Le Monde, una dintre masuri ar consta in "interzicerea si blocarea comunicatiilor pe retelele Tor din Franta", ce permite navigarea online anonima.

Reteaua Tor este foarte des folosita de activistii si disidentii din tarile autoritare, care se folosesc de aceasta in special pentru a comunica fara a fi reperati de autoritati. Astfel, Iranul este una dintre primele tari care au blocat reteaua Tor.

Aceste texte de lege ar putea fi adoptate in ianuarie 2016.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.