Ministerul rus al Apararii a acuzat Statele Unite ca musamalizeaza traficul de petrol catre Turcia din zonele siriene aflate sub controlul gruparii Stat Islamic, dupa ce Washingtonul a apreciat ca este vorba despre cantitati nesemnificative.

"Cand oficialii americani spun ca nu vad cum petrolul teroristilor este traficat in Turcia (...) miroase rau a dorinta de a musamaliza aceste actiuni", a precizat ministerul sambata pe pagina sa de Facebook.

"Declaratiile Pentagonului si Departamentului de Stat par un teatru al absurdului", adauga ministerul rus, sugerand Washingtonului "sa priveasca imaginile filmate de (propriile) drone, care au fost de trei ori mai numeroase in ultima vreme in zona frontierei turco-siriene si in zonele petrolifere". Emisarul special al SUA si coordonator pentru afaceri energetice internationale, Amos Hochstein, a declarat vineri ca volumul de petrol traficat in Turcia din zonele siriene controlate de gruparea Stat Islamic este "nesemnificativ", atat ca volum de petrol, cat si de venituri.

Comentariile sale au intervenit dupa ce Moscova a acuzat Ankara ca profita de pe urma petrolului vandut de gruparea SI, alimentand tensiunile dupa doborarea unui bombardier rus de catre aviatia turca, la granita siriana.

Departamentul de Stat a respins acuzatiile Moscovei la adresa aliatului sau din cadrul NATO, care il vizau direct pe presedintele Recep Tayyip Erdogan si familia sa, insistand ca nu exista dovezi in acest sens.

Oficiali NATO estimeaza ca veniturile gruparii SI din petrol se ridica la 1-1,5 milioane de dolari pe zi, dar spera ca au fost reduse de raidurile aeriene ale SUA, Marii Britanii si Frantei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.