Bagdadul a cerut sambata retragerea imediata a unui batalion de trupe turce din nordul Irakului, denuntand o "incursiune" si o incalcare a suveranitatii sale, relateaza Deutsche Welle in pagina electronica.

Ministerul irakian de Externe a denuntat, intr-un comunicat emis sambata dimineata, desfasurarea catorva sute de militari turci intr-o zona din apropiere de Mosul.

Ministerul a cerut ca soldatii, care au fost trimisi pentru a antrena trupele loiale unui guvernator regional, sa se retraga imediat, calificand intrarea lor in Irak ca o incalcare a suveranitatii sale.

Comunicatul, difuzat la televiziune publica, a descris desfasurarea rupelor turce drept "incursiune", adaugand ca operatiunea militara nu a fost coordonata cu Guvernul de la Bagdad. Biroul premierului irakian a adaugat ca trupele turce au intrat pe teritoriul Irakului fara a cere permisiune. O sursa turca din domeniul securitatii a confirmat vineri ca sute de soldati turci au fost trimisi intr-o zona din apropierea orasului Mosul, situat in nordul Irakului, aflat sub controlul militantilor din gruparea Stat Islamic.

Agentia de presa turca Anatolia a precizat ca, potrivit unor surse, soldatii turci sunt sustinuti de 20-25 de tancuri, trimise in orasul Bashiqa.

"Soldatii turci au ajuns in regiunea Mosul-Bashiqa. Ei se afla acolo in cadrul unor exercitii de antrenament de rutina. Un batalion a intrat in regiune", a declarat o alta sursa militara turca citata de Reuters.

Sursa a precizat ca statele din cadrul coalitiei care lupta impotriva gruparii Stat Islamic stiau de mobilizarea soldatilor turci. Oficiali americani din domeniul apararii au confirmat ca Washingtonul stia de stationarea soldatilor turci, dar mobilizarea lor nu face parte din activitatile coalitiei anti-SI conduse de SUA. Tabara unde au fost mobilizati soldatii turci este folosita de o forta numita Hashid Watani (mobilizarea nationala), formata de un guvernator local irakian care are legaturi stranse cu Turcia. Forta este compusa in special din fosti politisti irakieni sunniti si voluntari din Mosul.

Citeste si:
Două rachete s-au prăbuşit în apropierea unei baze din Irak
Două rachete s-au prăbuşit în...

Un mic numar de militari turci se afla in nordul Irakului de anul trecut, pentru a ajuta fortele kurde peshmerga in lupta impotriva gruparii SI.

Desi Turcia lupta impotriva rebelilor kurzi de pe teritoriul sau si din Irak de zeci de ani, a dezvoltat un parteneriat apropiat cu Guvernul regional kurd din nordul Irakului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.