Autoritatile de la Atena au adoptat joi trei masuri pentru a face fata crizei migratiei, activand mecanismele UE de Protectie Civila si RABIT si acceptand ajutorul Frontex la frontiera cu Macedonia, in conditiile in care unele state europene ar fi cerut suspendarea Greciei din spatiul Schengen.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Grecia a adoptat joi trei masuri pentru a face fata crizei migratiei, activand mecanismele Uniunii Europene menite sa ajute in situatii de criza.

Atena a activat Mecanismul UE de Protectie Civila, pentru a beneficia de sprijin material in vederea gestionarii afluxului de refugiati si solicitanti de azil. Astfel, autoritatile elene au cerut bunuri precum corturi, generatoare, paturi, echipamente sanitare si truse de prim-ajutor. Livrarea ajutoarelor este coordonata de Centrul de Coordonare a Raspunsului la situatii de urgenta (ERCC) al CE, care colaboreaza cu autoritatile elene si ale celorlalte state participante la Mecanism.

Atena a intocmit de asemenea un plan cu Frontex, in vederea unei operatiuni la granita Greciei cu Macedonia, unde Agentia europeana pentru frontiere va oferi asistenta la inregistrarea imigrantilor. Desfasurarea ofiterilor suplimentari va incepe saptamana viitoare, precizeaza CE.

Tot joi, Grecia a depus o cerere oficiala privind desfasurarea unei operatiuni a Echipei de Interventie Rapida la Frontiere (RABIT), pentru a oferi sprijin la granita sa externa din insulele din Marea Egee. Frontex va procesa aceasta cerere cu prioritate, in conditiile in care peste 50.000 de persoane au intrat in Grecia de la 1 noiembrie.

Aceste decizii au fost luate in conditiile in care mii de imigranti sunt blocati la granita dintre Grecia si Macedonia, dupa ce autoritatile de la Skopje au permis intrarea in tara doar sirienilor, irakienilor si afganilor ce fug din calea conflictelor, generand proteste din partea cetatenilor altor tari, relateaza BBC News Online.

Politia macedoneana a folosit gaze lacrimogene pe fondul tentativelor esuate de a elibera un punct de trecere a frontierei blocat de protestatari, iar un tanar imigrant marocan a fost electrocutat in apropiere de Idomeni, dupa ce s-a urcat pe acoperisul unui tren, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Aproximativ 5.000 de persoane sunt blocate in prezent la frontiera, inclusiv sirieni, irakieni si afgani care au sosit miercuri noaptea.

ONU a suspendat distributia de alimente din motive de securitate, in conditiile in care depozitul sau a fost jefuit.

Ministrii de Interne din statele UE se vor intalni vineri pentru a discuta abilitatea Greciei de a controla numarul mare de imigranti ce intra in tara in drum spre nordul Europei.

Decizia Atenei de a accepta ajutorul UE si al Frontex in gestionarea crizei migratiei a fost salutata de blocul comunitar inaintea reuniunii, in conditiile in care au existat informatii potrivit carora unele state UE au cerut suspendarea Greciei din spatiul Schengen pentru ca nu depune suficiente eforturi pentru a-si securiza frontierele externe si respinge ajutorul european.

Grecia neaga ca ar fi respins vreodata asistenta din partea UE, dar Guvernul, constient de implicatiile interne, a vrut sa clarifice faptul ca Frontex va ajuta doar la inregistrarea imigrantilor si nu va participa la misiuni comune de patrulare la frontiere.

Citeste si:
Papa Francisc sustine ca imigratia si natalitatea scazuta au creat...
Papa Francisc sustine ca...

Aproape 600.000 de imigranti au sosit in Grecia anul acesta, majoritatea calatorind pe mare din Turcia. Guvernul afirma ca a cheltuit circa un miliard de euro pentru gestionarea crizei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.