Guvernul rus a decis, dupa doborarea bombardierului de catre Turcia, dotarea cu rachete aer-aer a unor avioane care participa la misiunile din Siria, dar Statele Unite avertizeaza Rusia ca masura risca sa complice situatia deja dificila din spatiul aerian sirian.

Ministerul rus al Apararii a anuntat luni seara ca avioanele militare Suhoi Su-34 (n.red. - Fullback, potrivit terminologiei NATO) care participa la misiunile din Siria vor avea, in afara de bombe, si rachete aer-aer, scrie MEDIAFAX.

"In afara de bombele teleghidate de tip OFAB-500 si KAB-500, avioanele Suhoi Su-34 vor fi dotate, in premiera, cu rachete aer-aer. S-a luat aceasta decizie pentru apararea aeronavelor", a declarat colonelul Igor Klimov, purtatorul de cuvant al Fortelor Aeriene ruse, citat de Itar-Tass.

Decizia a fost luata dupa ce un avion de vanatoare turc de tip F-16 a a doborat pe 24 noiembrie un bombardier rus Suhoi Su-24M, la frontiera dintre Siria si Turcia.

In replica, Statele Unite au avertizat ca decizia Rusiei risca sa complice situatia in spatiul aerian sirian. "Sistemele de acest fel vor complica si mai mult o situatie deja dificila in spatiul aerian al Siriei; masura nu are niciun sens, dat fiind ca reteaua terorista Stat Islamic nu are forte aeriene", a reactionat Michelle Baldanza, un purtator de cuvant al Departamentului american al Apararii.

"Asteptam ca Rusia sa respecte Memorandumul de intelegere privind siguranta zborurilor militare deasupra Siriei si sa nu indrepte aceste sisteme spre avioane ale coalitiei internationale", a adaugat oficialul american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.