Statele Unite vor trimite un contingent pentru operatiuni speciale care va efectua misiuni in Irak si Siria impotriva retelei teroriste sunnite Stat Islamic (SI), anunta secretarul american al Apararii, Ashton Carter, potrivit BBC News online.

"In coordonare totala cu Guvernul Irakului, vom mobiliza un contingent de reactie rapida pentru misiuni speciale care sa ofere asistenta serviciilor de securitate irakiene si militiilor kurde (Peshmerga)", a declarat Carter.

Unitatea speciala va efectua misiuni militare punctuale, inclusiv pentru eliberarea ostaticilor si pentru capturarea liderilor retelei teroriste sunnite Stat Islamic.

"Unitatea va putea efectua operatiuni unilaterale si in Siria", a precizat seful Pentagonului, evidentiind ca nu va exista nicio colaborare cu regimul Bashar al-Assad, aflat la putere la Damasc si vizat de atacuri ale insurgentilor si ale grupurilor teroriste.

Administratia Barack Obama este expusa criticilor pentru ca refuza sa declanseze o interventie terestra masiva impotriva organizatiei teroriste Stat Islamic, care ocupa vaste regiuni din Irak si Siria, unde a proclamat un "califat".

O coalitie formata din peste 60 de tari si condusa de Statele Unite efectueaza de peste un an raiduri aeriene in Siria si Irak, vizand pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic. Din coalitie fac parte tari precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franta, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudita si Turcia. Separat, Rusia a lansat la sfarsitul lunii septembrie raiduri aeriene in Siria, pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite si NATO au acuzat Rusia ca ataca pozitii ale insurgentilor sustinuti de Occident. Moscova sustine ca vizeaza exclusiv pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.