Corpul pilotului ucis dupa ce fortele aeriene turce au doborat un avion rusesc, marti, a fost adus in Turcia sambata seara pentru a fi predat Rusiei, la solicitarea Moscovei, a anuntat premierul Ahmet Davutoglu duminica, relateaza Reuters in pagina electronica.

Corpul este tratat conform traditiei ortodoxe, a spus Davutoglu intr-o conferinta de presa la Ankata, inainte sa plece la Bruxelles, la o reuniune pe tema migratiei cu lideri UE. El nu a precizat cum a fost adus corpul in Hatay, in sudul Turciei, dar a anuntat ca atasatul militar al Rusiei urma sa mearga acolo duminica, in cadrul procedurilor de recuperare a ramasitelor.

Relatiile dintre Turcia si Rusia s-au deteriorat brusc dupa incidentul de marti. Rusia a impus sanctiuni economice si revocarea unui acord privind scutirea de la vize. Turcia a incercat sa dminueze tensiunile si considera Conferinta ONU pe tema modificarilor climatice de la Paris (COP21), care incepe weekendul acesta, o sansa in vederea repararii relatiilor.

Davutoglu a declarat ca, in conditiile in care in Siria opereaza diverse coalitii ce au diverse obiective, pot avea loc incidente similare celui in care a fost doborat avionul rusesc, in cazul in care nu exista o coordonare si nu sunt impartasite informatii.

Atat Statele Unite si aliati de-ai lor, inclusiv Turcia, cat si Rusia efectueaza campani aeriene imporiva Statului islamic (SI) si altor grupari.

Moscova si Ankara s-au acuzat reciproc ca ajuta SI, insa amandoua sustin ca lupta impotriva militantilor care au cucerit portiuni importante din teritoriile Irakului si Siriei.
Insa Moscova il sustine pe presedintele sirian Bashar al-Assad si a fost acuzata de catre Washington ca se foloseste de campania de bombardamente pentru a-l ajuta, in schimb sa vizeze SI.

Turcia, la randul ei, vrea ca al-Assad sa plece de la putere si ii sustine pe rebelii care lupta impotriva lui, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.