Toate persoanele revenite din Siria sau Irak fac obiectul unei urmariri care poate fi administrativa sau judiciara, a anuntat luni Ministerul francez de Justitie, informeaza site-ul publicatiei Le Figaro.

Fostul ministru al Apararii, Hervé Morin, estimase joi ca "un francez din doi provenind din teatrele de operatiuni din Siria sau Irak nu facea obiectul niciunei urmariri judiciare, nici macar al unei convocari atunci cand patrundea pe teritoriul francez". El a cerut, in consecinta, "inflexiuni drastice" ale politicii de securitate interna a Frantei, in special "o convocare" obligatorie "in fata judecatorului" si un sistem de control, eventual prin "utilizarea de bratari electronice", scrie MEDIAFAX.

Ministerul Justitiei a raspuns ca atunci cand "o persoana se intoarce din Siria sau Irak, acest lucru face obiectul fie al unei preluari a cazului de catre serviciile de informatii daca urmarirea de ordin administrativ pare mai eficace (cum ar fi identificarea complicilor), fie al unei proceduri judiciare (ancheta de supraveghere, colectarea probelor, arest preventiv daca elementele sunt suficiente pentru a desfasura urmariri)". Dar, "bineinteles, numarul de persoane care intra si raman neidentificate nu poate fi prin definitie cunoscut", a adaugat aceeasi sursa.

"La sfarsitul lui 2014, numarul total de proceduri deschise in timpul anului in ceea ce priveste acest conflict antiterorist (anchete si informatii judiciare) era de 110 (131 de inculpati), potrivit Ministerului de Justitie. "La finalul lui 2013 erau doar 34 de proceduri deschise (20 de inculpati). Incepand cu finalul lui 2013, sunt aproximativ 100 de proceduri deschise anual in acest conflict, si aproximativ alti o suta de inculpati".

In prezent, 188 de proceduri judiciare aflate in legatura cu Siria sunt in curs de desfasurare la polul antiterorist din Paris", potrivit aceleasi surse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.