Francois Hollande intentioneaza sa conduca o ceremonie solemna pentru a comemora victimele atacurilor de la Paris, pe data de 27 noiembrie, la exact doua saptamani de cand au avut loc uciderile in masa, potrivit postului de radio Europe 1, citat de site-ul agentiei DPA.

Aproximativ 129 de persoane au murit si 352 au fost ranite in atacurile de pe data de 13 noiembrie lansate in cafenele, restaurante, stadionul national de fotbal si de rugby si sala de concerte Bataclan, si revendicate de reteaua Stat Islamic.

Potrivit Europe 1, data ceremoniei a fost aprobata la Palatul prezidential Elysee joi seara. Garzile nationale vor avea in mana fotografii cu fiecare victima, iar Hollande va sustine un discurs.

Presupusul organizator al atentatelor care au avut loc vinerea trecuta la Paris, Abdelhamid Abaaoud, ucis miercuri la Saint-Denis de raidurile politiei, a fost surprins de camere de supraveghere video in timp ce intra in metroul parizian, in seara atacurilor, potrivit unei surse judiciare. Acesta a intrat in statia Croix de Chavaux, la Montreuil (Seine-Saint-Denis), in apropiere de locul unde a fost gasit duminica un vehicul folosit de catre unii atacatori. Automobilul descoperit la Montreuil, marca Seat, negru, a fost folosit, potrivit anchetatorilor, de catre o echipa de trei barbati care a deschis focul asupra unor terase ale unor baruri si restaurante in arondismentele al X-lea si al XI-lea.

Politia apreciaza ca fratii Abdeslam, respectiv Brahim - care a murit vineri - si Salah - cautat in continuare - au facut parte din acest comando si incearca sa identifice un al treilea barbat.

Informatii obtinute de serviciile secrete belgiene, conform carora Salah Abdeslam ar fi fost vazut la Anderlecht, au alertat joi seara politia din Bruxelles.

Salah Abdeslam ar fi inchiriat autoturismul Volkswagen Polo care a fost folosit de atacatori si ulterior gasit langa Bataclan, unde 89 de persoane au fost ucise.
El a fost oprit sambata de politie, alaturi de alti doi barbati, intr-un vehicul din apropierea frontierei belgiene, dar a fost lasat sa plece dupa interogare si verificarea documentelor.

Dupa atacuri, ancheta s-a orientat catre Abdelhamid Abaaoud, un belgian de origine marocana, in varsta de 28 de ani, care a ajuns in Siria, ucis miercuri intr-un asalt violent al politiei asupra unui apartament de la Saint-Denis in care se refugiase. Acesta a incercat sa recruteze femei in Spania, in numele retelei teroriste Stat Islamic, afirma Jorge Fernández Díaz, ministrul spaniol de Interne, citat de site-ul postului Euronews.
"Acest individ, Abdelhamid Abaaoud, a incercat sa faca recrutari in Spania, prin intermediul site-urilor de socializare, vizand in special femei, pentru a le duce in zone de conflict", a declarat Jorge Fernández Díaz intr-un interviu. "Probabil a fost vorba de o tentativa de repopulare a califatului autoproclamat din Siria si Irak", a precizat oficialul spaniol.

Citeste si:
Emmanuel Macron este primit de Francois Hollande la Elysee
Emmanuel Macron este primit...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.