Peste 1.300 de persoane, dintre care aproximativ doua-treimi sunt combatanti, au fost ucise in atacurile aeriene ale Rusiei in Siria incepand de la 30 septembrie, cand Moscova si-a lansat campania aeriana, anunta vineri un ONG, relateaza AFP in pagina electronica.

Acest bilant prezentat de catre Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizatie nonguvernamentala (ONG) cu sediul in Marea Britanie, este de doua ori si ceva mai mare decat cel pe care aceasta l-a prezentat in ultimul raport cu privire la campania rusa, in urma cu trei saptamani.

Observatorul precizeaza ca a documentat moartea a 1.331 de persoane in urma atacurilor aeriene rusesti, cele mai multe dintre ele din cadrul gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) sau alti luptatori. In total, 381 de luptatori SI au fost ucisi in bombardamente, dar si 547 de militanti atat din cadrul Frontului al-Nusra, filiala Al-Qaida in Siria, cat si altor forte rebele. In atacurile aeriene rusesti au fost ucisi 403 civili - inclusiv 97 de copii -, potrivit ONG-ului. Observatorul anunta in bilantul anterior, pe care l-a prezentat pe 29 octombrie, ca numarul mortilor era de aproape 600.

Rusia sustine ca aceasta campanie aeriana vizeaza SI si alti "teroristi", insa forte rebele si sustinatorii lor acuza Moscova de faptul ca se concentreaza asupra fortelor moderate, ci nu a jihadistilor.

O serie de organizatii medicale au acuzat de asemenea Rusia ca a vizat, in atacurile sale aeriene in Siria, clinici si spitale de campanie. Moscova a intervenit in razboiul din Siria dupa ce o coalitie condusa de catre Washington a efectuat atacuri aeriene impotriva SI, in aceasta tara, incepand din septembrie 2014. Coalitia condusa de catre Statele Unite nu se coordoneaza cu Damascul. Potrivit Observatorului, coalitia condusa de americani a ucis cel putin 3.649 de persoane de cand si-a inceput operatiunile. Aproximativ 6% dintre aceste persoane ucise sunt civili.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.