Consiliul UE pentru Afaceri Interne a decis, vineri, intensificarea verificarilor la frontierele externe ale Uniunii Europene, inclusiv asupra cetatenilor europeni, cerand Comisiei Europene sa formuleze modificari ale reglementarilor Schengen, pentru sporirea securitatii.

"Statele membre au decis implementarea imediata a masurilor sistematice de control la frontierele externe ale Uniunii Europene, inclusiv asupra persoanelor care beneficiaza de libertatea de circulatie", anunta Consiliul UE pentru Afaceri Interne, intr-un comnunicat oficial.

"In plus, pe baza identificarii necesitatilor urgente si posibilelor solutii care vor fi comunicate de Comisia Europeana pana la sfarsitul anului 2015, vor fi suplimentate, din martie 2016, controalele la frontierele Spatiului Schengen, prin consultarea bazelor de date ale Interpol", precizeaza institutia. "In contextul actualei crize a migratiei, cetatenii din terte tari - imigranti sau beneficiari de protectie internationala - care intra in Spatiul Schengen vor fi inregistrati sistematic, inclusiv prin amprentare digitala, urmand sa fie cautati in bazele de date ale serviciilor de securitate (...), cu ajutorul Agentiei pentru frontiere (Frontex) si al Agentiei europene a politiei (Europol)", subliniaza Consiliul UE.

Personalul de la frontierele externe ale Uniunii Europene va putea fi suplimentat rapid in zonele in care acest lucru este necesar.

Agentia Frontex va contribui la combaterea terorismului si va continua sa furnizeze sustinere statelor membre pentru protejarea granitelor externe ale Uniunii Europene. "Consiliul Uniunii Europene este inspaimantat de atacurile teroriste odioase comise la Paris pe 13 noiembrie 2015 si transmite condoleante rudelor si apropiatilor victimelor", precizeaza comunicatul. Comisia Europeana a acceptat propunerea de a prezenta, pana la sfarsitul anului, un plan de reformare a sistemului Schengen, care va permite verificari suplimentare, a anuntat vineri Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne. "Comisia Europeana a acceptat sa prezinte pana la sfarsitul anului un plan de reformare a reglementarilor Schengen, in sensul permiterii controalelor sistematice obligatorii la frontierele externe pentru toti calatorii, inclusiv pentru cei care beneficiaza de sistemul liberei circulatii", a declarat Cazeneuve.

Citeste si:
Euractiv: România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen,...
Euractiv: România și Bulgaria...

Cel putin 129 de persoane au fost ucise de teroristi islamisti in atentatele comise la Paris in cursul noptii de 13 spre 14 noiembrie. Atacurile au fost revendicate de reteaua terorista Stat Islamic, care ocupa regiuni din nord-estul Siriei, din nord-vestul Irakului, nordul Egiptului si nordul Libiei, unde a proclamat un "califat islamic".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.