Comisarul european insarcinat cu Afacerile Interne Dimitris Avramopoulos a propus vineri crearea unei Agentii europene de informatii, in urma atentatelor de la Paris, care au scos la iveala deficiente in cooperarea dintre serviciile secrete, relateaza AFP in pagina electronica.

"Dupa atentatele de la Charlie Hebdo (in ianuarie, la Paris), am propus - iar acest lucru s-a facut - crearea unui Centru antiterorist in cadrul Europol", Agentia europeana de cooperare in domeniul politiei, cu sediul la Haga, a declarat comisarul la sosirea la o reuniune extraordnara a ministrilor europeni ai Justitiei si Afacerilor Interne, convocata in urma atacurilor de la Paris, soldate in urma cu o saptamana cu 129 de morti si sute de raniti.

"Insa eu cred ca a venit vremea sa facem inca un pas inainte si sa cream baza unei Agentii europene de informatii", a pledat el. "Este necesar ca aceasta cooperare a noastra sa se bazeze pe incredere si eficienta", a insistat Avramopoulos.

Crearea unei astfel de agentii - un fel de "FBI european" - poate avea loc doar in urma unei modificari a tratatelor, avand in vedere faptul ca informatiile secrete sunt prin excelenta un domeniu care tine de suveranitatea nationala.

Ministrul german de Interne Thomas de Maizière a inabusit imediat proiectul, in fata, scrie MEDIAFAX. "Nu ar trebui sa ne irosim energia cu o Agentie europeana de informatii. Nu-mi pot imagina ca putem sa renuntam la suveranitatea noastra nationala", a reactionat el.

"Ar trebui mai degraba sa ne concentram asupra imbunatatirii schimbului de informatii intre institutiile deja existente. Aici putem obtine un adevarat castig de cauza in ceea ce priveste securitatea", este de parere ministrul german.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.