Premierul Irlandei de Nord Peter Robinson a anuntat joi ca va demisiona in curand din post si va renunta la conducerea Partidului Unionist Democrat (DUP), in perspectiva alegerilor regionale din 2016, relateaza AFP in pagina electronica.

"Ar fi o lipsa de respect fata de partid sa pretind ca eu sa fiu candidatul sau in urmatoarele alegeri", in mai 2016, a declarat Peter Robinson la Belfast.

The Telegraph precizeaza ca premierul a facut acest anunt inaintea congresului DUP. Potrivit ziarului, Robinson ar urma sa demisioneze "dupa Craciun".

Decizia lui Robinson nu constituie o surpriza. Liderul unionist, in varsta de 66 de ani, afirma ca luat-o inainte de criza cardiaca pe care a suferit-o anul acesta. "Presiunile sunt foarte puternice la acest nivel. Este necesara innoirea conducerii partidului, aducerea unor persoane care poate au mai multa energie si idei noi", a subliniat Peter Robinson, premier din 2008.

Anuntul a fost facut la doar cateva zile dupa ce principalele partide nord-irlandeze au reusit sa ajunga la un acord cu privire la continuarea guvernarii in coalitie. Acordul a permis sa se puna capat unei crize de doua luni, pe fondul unor acuzatii cu privire la Armata Republicana Irlandeza (IRA).

In toiul acestor tensiuni, Robinson s-a retras din functiile pe care le detine, pe 10 septembrie, argumentand ca IRA este in continuare activa, dupa 17 ani de la Acordurile de Pace din 1998 care au pus capat celor aproximativ 30 de ani de violente interconfesionale. El si-a reluat functiile pe 20 octombrie, dupa publicarea unei anchete cu privire la activitati paramilitare comandate de catre Londra.

Peter Robinson a declarat joi ca vrea sa ramana in functie pana cand acordul va fi consolidat si pentru a pregati tranzitia, scrie MEDIAFAX.

Deputatul Nigel Dodds se afla printre favoritii la succesiunea lui Robinson.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.