International11 Noiembrie 201515:43

Lectura de 2 minute

MAE informeaza ca, miercuri, sapte cetateni romani si doi membri de familie cetateni sirieni au fost evacuati, la cerere, din Siria si repatriati pe cale aeriana din Liban, cu sprijinul misiunilor diplomatice romane la Damasc si Beirut si al Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM).

"Atat cetatenii romani, cat si membrii de familie ai acestora au parasit in conditii de siguranta Siria pe cale terestra catre Liban la data de 10 noiembrie 2015. Misiunea diplomatica de la Damasc a eliberat documentele de calatorie necesare repatrierii celor sapte cetateni romani, iar filiala de la Damasc a OIM a asigurat transportul grupului prin suportarea costurilor aferente repatrierii. De asemenea, grupul a fost asistat de catre reprezentanti ai Ambasadei Romaniei la Beirut si ai OIM pentru indeplinirea formalitatilor de imbarcare in aeronava cu care au fost repatriati", precizeaza MAE, intr-un comunicat.

Misiunea diplomatica a Romaniei in Siria este in contact permanent cu cetatenii romani din zonele de conflict, acordandu-le sprijinul necesar pentru facilitarea comunicarii cu rudele si cu autoritatile, dar si sprijin logistic in functie de situatia specifica a fiecaruia, subliniaza ministerul, mentionand totodata ca misiunea elibereaza documente de calatorie si asigura serviciile consulare necesare.

"Masurile fac parte din demersurile constante de sprijin consular acordat de MAE, prin Ambasadele Romaniei la Damasc si Beirut, cetatenilor romani aflati in situatii deosebite in zone cu risc major de securitate", se arata in comunicat.

MAE precizeaza ca, in cooperare cu filiala de la Damasc a OIM, a intervenit in mod direct pentru a asigura asistenta si protectie consulara, facilitand pana in prezent evacuarea si repatrierea din Siria a unui numar de 701 cetateni romani si membri de familie, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
20 de migranti au vrut sa iasa ilegal din Romania
20 de migranti au vrut sa...

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza "recomandarile ferme" adresate cetatenilor romani aflati in zonele de conflict de a contacta misiunile Romaniei din teritoriu pentru a-si inregistra prezenta in regiune, astfel incat sa poata beneficia in timp util de asistenta si protectie consulara.

Totodata, MAE recomanda consultarea informatiilor furnizate atat prin intermediul aplicatiei "Calatoreste in siguranta" (ce poate fi descarcata pe orice telefon mobil de tip smartphone), cat si al serviciului de alerta prin SMS aferent campaniei de informare "Un SMS iti poate salva viata!".

La 2 noiembrie a fost semnat Acordul de colaborare intre Ministerul de Externe, prin Departamentul Consular, si Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), care cuprinde prevederi referitoare la coordonarea activitatilor legate de repatrierea asistata a cetatenilor romani aflati in situatii vulnerabile, precum si a activitatilor legate de consolidarea capacitatii de raspuns a MAE in vederea asistarii cetatenilor romani aflati in dificultate.

Citeste si:
Infectare în masă la un abator din Germania: Zeci de români afectați
Infectare în masă la un...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.