Un numar mic de actuali sau fosti militari rusi au fost geolocalizati in Siria, inclusiv in apropiere de Hama, Alep si Homs, afirma bloggeri duminica, sugerand ca operatiunea Kremlinului in aceasta tara depaseste cu mult campania aeriana, relateaza Reuters in pagina electronica.

Moscova a lansat pe 30 septembrie atacuri aeriene cu scopul de a-l sustine pe presedintele sirian Bashar al-Assad, dupa patru ani de razboi civil, insa a anuntat in mai multe randuri ca nu intentioneaza sa desfasoare trupe terestre. Autoritatile ruse au anuntat, in schimb, ca-si vor limita ajutorul la formatori, consilieri si echipament militar.

Oficiali americani in domeniul securitatii si experti independenti au declarat saptamana trecuta pentru Reuters ca Moscova si-a suplimentat fortele in Siria pana la 4.000 de oameni, de la 2.000 cati erau estimati initial, iar un oficial american in domeniul Apararii a declarat ca lansatoare de rachete multiple si baterii de artilerie cu raza lunga de actiune impreuna cu echipajele lor au fost mobilizate in afara a patru baze folosite de rusi.

Echipa pentru Informatii despre Conflict, un grup de bloggeri rusi care efectueaza anchete, a anuntat duminica faptul ca a folosit retele de socializare si a geolocalizat trei actuali sau fosti militari rusi in Siria.

"Desi nu dispunem inca de probe incontestabile cu privire la faptul ca militari rusi iau parte in mod direct la lupte terestre in Siria, credem ca situatia observata contrazice afrmatii ale unor oficiali rusi potrivit carora trupe ruse nu iau parte si nu intentioneaza sa ia parte la operatiuni terestre", afirma Echipa.

Avioane de vanatoare rusesti sunt stationate in vestul Siriei, departe de locurile in care au fost geolocalizati cei trei barbati.

Ministerul rus al Apararii nu a raspuns unei solicitari adresate duminica de Reuters in legatura cu constatarile Echipei si nici solicitarii de a oferi precizari cu privire la operatiunile sale terestre in Siria.

Echipa a publicat capturi de ecran ale unor conturi apartinand lui Aias Sarig-Ool, un soldat despre care afirma ca a servit in a 74-a Brigada Motorizata de Infanterie, si lui Vladimir Boldirev, despre care sugereaza ca este un puscas marin din cadrul celei de 810-a Brigade Marine.

Citeste si:
Pensiile speciale, tranșate de Banca Mondială. Polițiștii și...
Pensiile speciale, tranșate...

Capturile arata ca cei doi au postat recent fotografii cu etichete geolocalizate in provincia Hama. Pagina lui Sarig-Ool, pe care acesta aparea anterior intr-o imagine in care poza cu o mitraliera grea in cabina a ceea ce Echipa afirma ca era un camion de infanterie, nu mai era disponibila duminica. Boldirev nu a raspuns unui mesaj din partea Reuters.

Echipa a publicat, de asemenea, capturi de ecran ale paginii Instagram a lui Ilia Gorelik, despre care afirma ca a servit in trecut in cadrul fortelor speciale GRU. La sfarsitul lui octombrie el a postat fotografii din Alep, intr-una aparand in civil si purtand o pusca de asalt. Alta imagine, in care poza in tinuta de camuflaj alaturi de alti trei barbati inarmati, parea ca a fost facuta in Homs.

Imaginile nu mai erau disponibile, duminica, pe contul lui Gorelik, scrie MEDIAFAX.

Echipa, condusa de catre Ruslan Leviev, a lucrat anterior sa culeaga informatii despre militari rusi ucisi in Ucraina, iar la sfarsitul lui octombrie a fost prima care a anuntat prima moarte confirmata a unui militar rus in Siria.

Citeste si:
Papa Francisc indeamna la incetarea razboiului in Siria
Papa Francisc indeamna la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.