derul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, le-a cerut sustinatorilor musulmani sa se uneasca pentru a infrunta amenintarea venita din partea Occidentului si a Rusiei in Siria si Irak, intr-o inregistrare care sugereaza mai multa unitate intre reteaua terorista si gruparea Stat Islamic.

"Americanii, rusii, iranienii, alawitii si Hezbollah isi coordoneaza razboiul impotriva noastra - noi chiar nu suntem capabili sa incetam luptele intre noi si sa ne indreptam eforturile impotriva lor?", a spus Zawahiri, intr-o inregistrare audio publicata pe Internet duminica.

Momentul in care a fost realizata inregistrarea nu este clar, dar referirile la agresiunea rusa sugereaza ca a fost facuta dupa ce Rusia, un aliat al presedintelui sirian Bashar al-Assad, a lansat raiduri aeriene impotriva grupurilor de opozitie si a gruparii Stat Islamic in Siria, la 30 septembrie. Intr-o inregistare difuzata in septembrie, Zawahiri aprecia ca gruparea Stat Islamic si liderul sau, Abu Bakr al-Baghdadi, nu au legitimitate, dar preciza ca sustinatorii sai li se vor alatura in lupta impotriva coalitiei occidentale din Irak si Siria, daca va fi posibil, scrie MEDIAFAX.

"Fratii mei mujahedini din toate locurile si grupurile (...) ne confruntam cu agresiune din partea Americii, Europei si Rusiei (...) astfel ca depinde de noi sa fim uniti din Turkistanul de Est pana in Maroc", a precizat Zawahiri in mesajul de duminica.

Gruparea Stat Islamic, care controleaza zone importante din Irak si Siria, a facut apel la jihad impotriva Rusiei si Statelor Unite, ca raspuns la raidurile aeriene care ii vizeaza pe luptatorii sai din Siria.

Orice cooperare intre Al-Qaida si gruparea Stat Islamic ar complica eforturile de a stabiliza Orientul Mijlociu, unde grupurile militante au castigat influenta si au sporit atacurile dupa ce revoltele arabe din 2011 au inlaturat de la putere autocrati care le tinusera sub control.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.