Un incident minor poate declansa un razboi, daca Statele Unite continua manevrele "provocatoare" in Marea Chinei de Sud, a avertizat amiralul Wu Shengli, comandantul Fortelor navale chineze, in discutiile cu omologul sau american, amiralul John Richardson.

Cei doi oficiali militari au discutat joi, prin videoconferinta, pe fondul amplificarii tensiunilor in Marea Chinei de Sud din cauza incursiunii unei nave militare americane in apropierea Insulei Spratly.

"Daca Statele Unite vor continua aceste acte periculoase si provocatoare, ar putea aparea circumstante presante intre fortele navale si aeriene din primele linii, iar un incident minor poate declansa un razboi", a atras atentia Wu Shengli.

"Sper ca Statele Unite apreciaza situatia buna dintre fortele navale chineza si americana si ca vor fi evitate astfel de incidente", a subliniat amiralul chinez. Un oficial american a declarat ca, in cursul discutiilor, s-a stabilit sa fie mentinut dialogul si sa fie aplicate in continuare protocoalele de navigatie, pentru evitarea confruntarilor.

Armata Chinei a semnalat joi ca va lua "toate masurile necesare" pentru a evita orice viitoare incursiuni ale Fortelor Navale americane in zonele disputate din Marea Chinei de Sud.

"Armata Chinei va lua toate masurile necesare ca reactie la orice viitoare incursiuni ale Fortelor Navale americane in ape considerate chineze", a avertizat joi colonelul Yang Yujun, purtatorul de cuvant al Ministeruilui chinez al Apararii. "Indemnam Statele Unite sa nu continue parcursul pe aceasta cale gresita. Dar, daca partea americana va continua, vom lua toate masurile necesare", a declarat Yang. "Determinarea Chinei de a apara suveranitatea nationala si interesele de securitate este solida ca piatra", a adaugat oficialul chinez. Statele Unite au trimis marti o nava militara in apropierea unei insule artificiale chineze din Marea Chinei de Sud, manevra avand rolul de a contesta revendicarile teritoriale ale Beijingului. Distrugatorul USS Lassen, apartinand Fortelor Navale americane, s-a apropiat la 22 de kilometri de Insula Spratly, la limita apelor teritoriale revendicate de China. Trimiterea navei militare americane are rolul de a contesta revendicarile teritoriale ale Beijingului intr-o zona revendicata de China, Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan si Vietnam.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Fortele navale chineze au urmarit si au transmis avertismente distrugatorului american intrat in zone disputate din Marea Chinei de Sud, a anuntat Guvernul de la Beijing, atragand atentia ca armata chineza va raspunde "provocarilor" Statelor Unite. "Autoritatile de resort au monitorizat, au urmarit si au transmis avertismente navei americane USS Lassen, intrata ilegal in zone disputate fara permisiunea Chinei", a transmis Ministerul chinez de Externe. "In mod evident, China va raspunde provocarilor deliberate ale oricarei tari", a avertizat Guvernul de la Beijing. "Daca Statele Unite vor continua sa creeze tensiuni in aceasta regiune, China ar putea suplimenta si consolida capacitatile necesare", a insistat Lu Kang, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe.

Citeste si:
Pensiile speciale, tranșate de Banca Mondială. Polițiștii și...
Pensiile speciale, tranșate...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.