Un om de afaceri iraniano-american a fost arestat de fortele de securitate iraniene in urma cu doua saptamani, in timp ce se afla in vizita la rude, la Teheran, unde a venit de la Dubai, unde locuieste, potrivit Wall Street Journal, citat de Reuters online.

Ziarul scrie in editia de joi, citand persoane la curent cu aceasta situatie, ca Siamak Namazi, directorul pentru planificare strategica de la Crescent Petroleum Co, o companie privata in domeniul gazelor naturale si petrolului cu sediul in Emiratele Arabe Unite (EAU), a fost arestat de serviciul de spionaj al Gardienilor Revolutiei, aflat in subordinea directa a liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

In ultimele saptamani, o serie de conducatori ai unor firme iraniene care au legaturi cu firme straine au fost retinuti, interogati si avertizati sa nu se amestece in monopolurile economice controlate de catre Gardienii Revolutiei, scrie WSJ, citand mai mlti oameni de afaceri interogati atat in Iran, cat si in strainatate.

"Suntem la curent cu informatii recente despre posibila arestare in Iran a unui cetatean american. Analizam aceste informatii. Nu putem oferi informatii suplimentare in acest moment", a declarat pentru Reuters un oficial de rang inalt din cadrul administratiei presedintelui american Barack Obama.

Dezvaluirea WSJ apare dupa ce Washingtonul a indemnat Teheranul sa elibereze alti trei americani pe care-i detine, inclusiv pe Jason Rezaian de la Washington Post (WP), si sa ajute la gasirea lui Robert Levinson, un american dat disparut in Iran in urma cu opt ani.

In pofida vechilor tensiuni dintre Washington si Teheran, Statele Unite si alte mari puteri au forjat in iulie un acord cu Iranul, in vederea limitarii programului nuclear, in schimbul relaxarii sanctiunilor occidentale care i-au fost impuse.

Prieteni ai lui Namazi au declarat pentru WSJ ca locuinta familiei acestuia a fost perchezitionata de catre agenti ai serviciilor iraniene de informatii, care i-au confiscat computerul si au comis atacuri cibernetice asupra unor dintre contactele din e-mailul acestuia, scrie MEDIAFAX.

Namazi a locuit in ultimii ani la Dubai, in timp ce lucreaza pentru Crescent Petroleum, au declarat pentru WSJ surse la curent cu situatia. El a plecat, in urma cu trei luni, intr-o vizita la rude, la Teheran.

Citeste si:
De ce nu ar putea fi arestat Putin dacă ar ajunge în SUA, în pofida...
De ce nu ar putea fi arestat...

Acesti prieteni ai lui Namazi au mai declarat ca agenti iranieni din domeniul securitatii i-au confiscat pasaportul iranian si l-au impiedicat sa paraseasca tara, scrie ziarul. Ei au declarat ca omul de afaceri este detinut la Inchisoarea Evin din Teheran, unde sunt incarcerati oponentii politici ai regimului.

Potrivit ziarului, Namazi a sustinut puternic acordul in dosarul nuclear cu Teheranul si anularea sanctiunilor internationale, despre care a afirmat ca i-au afectat in mod disproportionat pe iranienii obisnuiti.

Familia lui Namazi este proprietara Atieh Group, un conglomerat cu birouri la Teheran, Dubai si Viena, care include servicii de consultanta si care ofera consultanta unor companii straine in legatura cu intrarea pe piata iraniana, mai scrie WSJ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.