Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat, sambata, la Gura Humorului (Suceava), ca reducerea TVA pentru apa potabila nu este o masura sociala, ci una de management financiar, el precizand ca tariful pentru preluarea apelor uzate va ramane cu aceeasi TVA.

Marius Nica a afirmat, la inaugurarea statiei de epurare de la Gura Humorului, investitie de 15 milioane de lei, ca reducerea TVA pentru apa nu este o masura sociala, ci una de management financiar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”S-a inteles gresit ca reducerea TVA la apa e o masura sociala”, a spus Nica.

Intrebat, intr-o conferinta de presa, daca va fi redusa TVA si la tariful pentru preluarea apelor uzate, ministrul a spus ca deocamdata se pune in aplicare doar masura de reducere a TVA la apa potabila.

”Orice masura luata de Guvern cu impact fiscal trebuie agreata cu organismele financiare. Trebuie calculat impactul pe buget. In acest moment, din ceea ce spun expertii de la Ministerul de Finante, bugetul statului poate suporta acest TVA scazut. De asta spun ca nu este o masura sociala, ci mai curand una financiara. Scazand TVA, tariful devine mai accesibil pentru populatie, ceea ce inseamna ca din ce in ce mai multi locuitori pot sa plateasca taxa aceea pe apa”, a spus ministrul Nica.

El a precizat ca, deocamdata, doar masura de reducere a TVA la apa este sustenabila.

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a participat, sambata, la Radauti, la finalizarea unui proiect cu finantare europeana de dotare a ISU Suceava cu autospeciale de interventie, iar la Gura Humorului a inaugurat statia de tratare a apei realizata prin POS Mediu si a vizitat si fosta groapa de gunoi din localitate, care a fost inchisa tot printr-un proiect cu finantare POS Mediu.

De asemenea, Nica a fost prezent, la Gura Humorului, si la o conferinta nationala privind sistemele de apa si apa uzata, organizata de operatorul regional ACET SA Suceava.

Guvernul ar putea reduce cota de TVA de la 24% la 9% si pentru apa, propunere lansata in discutie odata cu dezbaterea proiectului de Cod Fiscal, masura care ar putea sprijini agricultura, in special sectorul de irigatii, a declarat, in 13 octombrie, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Citeste si:
Comună din România independentă energetic, facturi mai mici
Comună din România...

"Mai discutam de TVA la apa, a fost o idee lansata de reducere la 9% a TVA la apa. Este, din punctul meu de vedere, un sprijin foarte important pentru agricultura, coroborat cu sistemul de irigatii, sunt convins ca si reducerea TVA la 9% la apa va fi un imbold foarte important", a afirmat Teodorovici la conferinta Mediafax Talks About Retail, organizata in parteneriat cu Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

El a precizat, in contextul reducerii TVA la 9% pentru alimente si bauturi non-alcoolice de la 1 iunie, ca impactul masurii calculat initial de Finante pentru o perioada de sase luni, de 2,8 miliarde lei, a fost deja absorbit, avand in vedere ca incasarile din primele noua luni s-au plasat la 100,9%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.