Noi tensiuni s-au inregistrat duminica in Olanda, pe tema sensibila a primirii de imigranti, la numai cateva ore dupa ce premierul Mark Rutte a condamnat ferm un atac "las" asupra unui centru de refugiati, relateaza AFP in pagina electronica.

Politia a fost nevoita sa intervina in orasul central Utrecht, cand sute de persoane au participat la un miting organizat de miscarea germana de extrema-dreapta PEGIDA (Europenii Patrioti impotriva Islamizarii Occidentului). Aproximativ zece persoane au fost arestate dupa ce o fumigena a fost aruncata si au izbucnit confruntari intre sustinatori ai PEGIDA si persoane care manifestau impotriva gruparii, potrivit presei olandeze.

Tensiunile sunt in crestere in Olanda, din cauza miilor de refugiati care ar urma sa fie primiti in tara conform unei scheme a Uniunii Europene.

Politia olandeza investigheaza de asemenea un atac comis vineri seara de barbati imbracati in negru si purtand masti, asupra unei sali de sport din orasul Woerden, unde sunt gazduiti temporar 150 de refugiati, inclusiv 50 de copii. Nicio persoana nu a fost ranita in incident, dar politia interoga duminica 11 barbati cu varste intre 19 si 30 de ani, cacre ar fi luat cu asalt cladirea, atacand-o cu petarde si oua. "Aceasta actiune lasa este total inacceptabila", a scris premierul Mark Rutte pe Facebook, dupa ce sambata a vizitat grupul, care era "socat" de incident.

In urmatorii doi ani, Olanda va primi mai mult de 7.000 de persoane, in conditiile in care statele membre UE impart intre ele imigrantii care vin pe continent, in special din Siria si Irak, in cea mai grava criza a refugiatilor din Europa dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Saptamana trecuta, o multime furioasa din satul Oranje a incercat sa blocheze masina ministrului adjunct al Justitiei, Klaas Dijkhoff, dupa ce a anuntat ca localitatea va trebui sa gazduiasca circa 1.200 de refugiati, dublu fata de numarul prevazut initial, scrie MEDIAFAX.

O femeie a fost ranita si spitalizata dupa ce s-a aruncat in fata masinii lui Dijkhoff.

Mai multi primari au reactionat cu furie la planurile Guvernului de a gazdui temporar refugiati in satele lor.

Un sondaj publicat duminica de ziarul De Telegraaf a aratat ca Partidul Libertatii (PVV), al parlamentarului de extrema-dreapta Geert Wilders, inregistreaza o crestere pe fondul crizei refugiatilor.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

PVV a obtinut 15 mandate de parlamentar la alegerile din 212, dar potrivit sondajului din De Telegraaf, daca ar avea loc alegeri azi, partidul ar castiga pana la 35 de mandate din totalul de 150 din Camera inferioara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.