Asociatia Médecins Sans Frontières (MSF) a cerut miercuri o ancheta independenta, a unui organism international care nu a mai fost folosit anterior, asupra bombardamentului american de sambata asupra unui spital din orasul afgan Kunduz.

Asociatia umanitara a subliniat ca nu are incredere in anchetele militare interne ale Statelor Unite asupra bombardamentului, in care au fost ucise cel putin 22 de persoane. Comisia Internationala Umanitara pentru Stabilirea Faptelor a fost creata in 1991, in baza Conventiei de la Geneva, care reglementeaza probleme de razboi.

Statele Unite au afirmat ca bombardamentul de sambata a fost o greseala, scrie MEDIAFAX.

Generalul John Campbell, comandantul fortelor aliate in Afganistan, a declarat marti ca atacul a fost solicitat de catre fortele afgane, in cadrul unor comunicatii cu trupe speciale americane care efectuau operatiuni in zona. Fortele speciale respective se aflau in contact cu un avion de tip AC-130, care a vizat spitalul, a spus Campbell.

"Nu am tinti niciodata in mod intentionat o instalatie medicala protejata", a declarat generalul Campbell intr-o audiere in Comisia pentru Servicii Armate din cadrul Senatului, la Washington.

Un numar de anchete au fost dispuse - de catre Departamentul american al Justitiei, Pentagon si o echipa americano-afgana. Insa presedinta MSF Joanne Liu a declarat miercuri pentru presa, la Geneva, ca asociatia "nu se poate baza pe investigatia militara interna a fortelor Statelor Unite, NATO si afgane".

"Le cerem statelor semnatare sa activeze Comisia, pentru a stabili adevarul si sa reafirme statutul protejat al spitalelor in conflicte", a subliniat Liu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.