Guvernul rus analizeaza o acuzatie potrivit careia unul dintre avioanele sale care opereaza in Siria a incalcat spatiul aerian turc intr-un nou incident, a anuntat marti Ambasada rusa la Ankara, citata de agentia rusa Tass, relateaza Reuters in pagina electronica.

Turcia a anuntat luni seara tarziu ca un avion rusesc de razboi i-a incalcat spatiul aerian, duminica, o a doua astfel de incalcare in ultimele zile, ceea ce a determinat Ankara sa-l convoace din nou pe ambasadorul Moscovei, scrie MEDIAFAX.

Prima incursiune, sambata, a determinat Statele Unite si NATO sa acuze Rusia, iar Ankara sa ameninte cu un raspuns, amplificand perspectivele unei confruntari directe intre fostii inamici din Razboiul Rece. "Ministerul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul nostru pentru a doua oara, luni", a declarat Igor Mitiakov, atasatul de presa al Ambasadei Rusiei, citat de agentia rusa. "Partea rusa ne-a inmanat informatii referitoare la o incalcare a spatiului ei aerian. Partea rusa verifica datele", a anuntat el.

Ministerul rus al Apararii a anuntat ca prima incursiune a avut loc in mod accidental, si ca avionul de vanatoare de tip Su-30 a intrat in spatiul aerian al Turciei "timp de cateva secunde". "Masurile necesare" au fost luate in vederea asigurarii ca astfel de incidente sa nu se repete, a subliniat ministerul.

Moscova a anuntat ca baza aeriana siriana Khmeimim, de unde pleaca in misiuni avioanele rusesti, se afla la aproximativ 30 de kilometri de frontiera turca si ca avionul a fost nevoit sa se apropie de frontiera, dinspre nord, in anumite conditii meteorologice nefavorabile. "Incidentul a fost rezultatul unor conditii meteorologice nefavorabile in zona", a subliniat ministerul luni, intr-un comunicat, referindu-se la prima incursiune. "Asadar nu este nevoie sa cautam vreo teorie a conspiratiei in aceasta privinta", a comentat Apararea rusa.

Rusia a dezmintit totodata alta acuzatie din partea Turciei, potrivit careia un avion rusesc a luat in catare doua avioane turcesti de vanatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.