China a retinut doi cetateni japonezi pe care-i acuza de spionaj, scrie ziarul japonez Asahi in editia de miercuri, o informatie care a determinat Guvernul de la Tokyo sa dezminta ca ar spiona China sau orice alta tara, relateaza Reuters in pagina electronica.

Potrivit ziarului, cei doi barbati, ambii din sectorul privat, se afla in custodie de mai multe luni. Unul a fost retinut in provincia chineza Liaoning (nord-est), in apropiere de frontiera cu Coreea de Nord, iar celalalt in provincia Zhejiang (est), in apropierea unei instalatii militare, precizeaza publicatia.

Ziarul mai scrie ca China pare sa ancheteze daca cei doi au actionat la ordinele Guvernului japonez. "Suntem la curent cu informatiile, dar am dori sa nu comentam incidente specifice", a declarat Yoshihide Suga, seful de Cabinet al premierului Shinzo Abe, intr-o conferinta de presa ordinara. "Tara noastra depune eforturi, in fiecare caz, cu privire la asigurarea securitatii cetatenilor nostri in strainatate", a adaugat el.

Intrebat daca Japonia este implicata in vreo actiune de spionaj vizand China, Suga a refuzat, din nou, sa comenteze cazuri specifice. "Tara noastra nu face, cu siguranta, asemenea lucruri. As dori sa spun ca acest lucru este valabil pentru toate tarile", a adaugat el.

Presedintele chinez Xi Jinping a supervizat o inasprire a legislatiei deja dure in domeniul securitatii, creand inclusiv o noua comisie nationala pentru securitate si redenumind Legea securitatii nationale, care a intrat in vigoare in 1993, ca Legea contraspionajului, scrie MEDIAFAX.

In 2010, patru cetateni japonezi au fost retinuti temporar in China, suspectati ca au patruns intr-o zona militara si au facut fotografii fara permisiune. Aceste retineri au avut loc intr-o perioada de escaladare a tensiunilor intre Tokyo si Beijing.

Ralatiile chinezo-japoneze, afectate de ocupatia japoneza a unor parti din China inaintea si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, s-au mai detensionat dupa ce premierul Shinzo Abe s-a intalnit in doua randuri cu presedintele Xi Jinping din noiembrie incoace.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.