Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a criticat pe omologii sai din SUA si Franta, Barack Obama si Francois Hollande, care fac apel in mod frecvent la inlaturarea liderului sirian Bashar al-Assad, informeaza publicatia Le Point in editia online.

"Am cel mai mare respect pentru omologul meu american si pentru cel francez, insa ei nu sunt cetateni sirieni si nu trebuie prin urmare sa fie implicati in alegerea liderilor unei alte tari", a declarat Vladimir Putin in cadrul unei conferinte de presa la sediul Natiunilor Unite de la New York, dupa o lunga discutie cu presedintele Obama despre Siria.

Presedintele rus nu a exclus lansarea de lovituri impotriva gruparii Stat Islamic in Siria, in sprijinul oferit aliatului sau Bashar al-Assad, si i-a acuzat pe omologii sai american si francez ca doresc sa decida cine trebuie sa conduca tara devastata de razboi. Problema din Siria a reprezentat obiectul unei confruntari intre Vladimir Putin si Barack Obama.

Aceasta intalnire oficiala a fost "constructiva si (...) in mod surprinzator deschisa", a spus Putin. "Dupa mine, exista o baza de cooperare pentru problemele noastre comune", a spus el. Presedintele rus a revenit de asemenea, asupra strategiei sale militare si diplomatice in cazul Siriei.

La tribuna Natiunilor Unite, Putin a propus luni dimineata o coalitie interntionala extinsa pentru a invinge gruparea Stat Islamic, in sustinerea armatei de la Damasc. El a mentionat de asemenea, colaborarea cu presedintele iranian Hassan Rohani, un alt aliat al regimului sirian. In schimb, Putin a exclus posibilitatea sa trimita in Siria trupe terestre, scrie MEDIAFAX.

Obama si Putin au prezentat luni divergentele lor privind Siria: presedintele american a spus ca al-Assad este un "tiran", iar cel rus este de parere ca el reprezinta singura autoritate legitima pentru a lupta impotriva gruparii Stat Islamic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.