Liderii lumii au indemnat luni statele europene sa primeasca refugiatii cu compasiune si au indemnat la o actiune globala, inclusiv la o intensificare a sustinerii financiare a tarilor din Orientul Mijlociu, primele afectate de criza migratiei, relateaza DPA in pagina electronica.

Ei au lansat aceste apeluri in cadrul unei sesiuni a Adunarii Generale a ONU, sub presiunea tot mai mare de a solutiona criza din Orientul Mijlociu, inclusiv in Siria, si de a gasi o solutie la afluxul de migranti care se revarsa in afara acestei regiuni.

Regele Abdullah Ibn al-Hussein al Iordaniei a subliniat ca este necesar ca membrii comunitatii sa sustina agentiile cre opereaza in tarile care se invecineaza cu Siria, amintindu-le liderilor lumii sa tara sa, alaturi de Liban si Turcia, poarta greul crizei siriene a refugiatilor. "Am luat o parte semnificativa a poverii acestei crize umanitare de pe umerii comunitatii internationale", a subliniat regele. "A venit vremea ca membrii comunitatii internationale sa actioneze colectiv in (gestionarea) acestei crize umanitare fara precedent", a insistat el.

Notand faptul ca valoarea contributiilor internationale reprezinta doar "o mica fractiune din costurile" suportate de catre Iordania, al-Hussein a indemnat la sustinerrea Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) si a Programului Alimentar Mondial (PAM).

Presedintele francez Francois Hollande a reluat indemnul regelui Iordaniei la sustinere financiara, subliniind ca statele membre ale Uniunii Europene (UE) este necesar sa-i ajute pe refugiati in tarile vecine Siriei, daca vor ca refugiatii sa nu plece in calatorii periculoase pe Mediterana. "Daca vrem sa inversam acest aflux, trebuie sa-i tinem pe refugiati cat mai aproape posibil de tara lor de origine", a subliniat Hollande. El a anuntat ca Franta isi va creste sustinerea fata de UNHCR si PAM cu fonduri in valoare de 100 de milioane de dolari.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a indemnat statele UE sa gazduiasca refugiati si a indemnat aceasta regiune sa faca mai mult, amintindu-le faptul ca migrantii europeni au cautat, la randul lor, sprijin in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, scrie MEDIAFAX.

El a indemnat totodata tarile sa-i primeasca pe migranti cu compasiune, ci nu cu suspiciune. "Trebuie sa combatem discriminarea - in secolul al XXI-lea nu ar trebui sa construim garduri sau ziduri", a subliniat Ban Ki-moon, referindu-se la decizia Ungariei de a construi garduri la frontiera sa de sud, cu Serbia, pentru a-i tine la departare pe migranti.

Presedinta braziliana Dilma Rousseff a declarat ca suferinta refugiatilor care pleaca in calatorii periculoase pentru a fugi din calea conflictelor "ar trebui tradusa in actiuni evidente de solidaritate concreta", anuntand ca tara sa primeste migranti. "Ramanem deschisi, primim refugiati cu bratele deschise", a spus Rousseff. "Suntem o natiune multietnica si care coexista cu diferentele", a adaugat ea.

Citeste si:
Papa Francisc: „Liderii Ucrainei trebuie să privească în...
Papa Francisc: „Liderii...

Presedintele cubanez Raul Castro, care participa la Adunarea Generala a ONU pentru prima data de cand se afla la putere, a criticat extrem de dur statele europene, apreciind ca aceasta criza a migrantilor este rezultatul amestecului occidentalilor in Orientul Mijlociu si Africa de Nord. "Uniunea Europeana trebuie sa-si asume intreaga sa responsabilitate, imediat, pentru criza siriana la a carei apartie a contribuit", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.