Polonia a anuntat sambata ca urmeaza sa-l convoace pe ambasadorul Rusiei la Varsovia, dupa ce acesta a declarat ca Polonia este vinovata, in parte, de declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Serghei Andreiev a acuzat Polonia ca a blocat o coalitie impotriva Germaniei naziste, in mai multe randuri, in perioada premergatoare razboiului.

El a apreciat, de asemenea, ca invazia Poloniei, in 1939, nu a fost o agresiune.

Relatiile dintre Varsovia si Moscova sunt extrem de fragile in ultima perioada, in contextul in care Polonia este unul dintre cei mai duri critici ai interventiei Rusiei in Ucraina.

Scandalul se amplifica la numai o zi dupa ce ambasadorul polonez la Moscova a fost convocat in urma vandalizarii unor morminte ale unor militari sovietici, intr-un sat din Polonia.

Polonia a fost condamnata, de asemenea, pentru o profanare la cimitirul din Milejczyce.

"Lipsa de respect"

Intr-un interviu pentru un post polonez privat de televiziune, difuzat vineri seara, Andreiev a declarat ca Polonia a stat in calea unei aliante impotriva nazistilor.

"Prin urmare, Polonia poarta partial responsabilitatea pentru catastrofa care a izbucnit in septembrie 1939", a declarat el, referindu-se la invazia nazista a Poloniei.

Ambasadorul rus pare sa se refere astfel la refuzul Poloniei de a permite trupelor sovietice sa-i tranziteze teritoriul. Andreiev a mai spus ca invazia sovietica a partii de est a Poloniei, ceva mai tarziu, in aceeasi luna, nu a fost o agresiune, ci o actiune de "asigurare a securitatii URSS", in momentul in care rezultatul invaziei germane era deja clar.

Ambasadorul a adaugat ca relatiile dintre Polonia si Rusia se afla la cel mai scazut nivel din 1945 incoace, deoarece Polonia a blocat contactele politice, culturale si umanitare. Ministerul polonez al Apararii a apreciat ca Andreiev a "subminat adevarul istoric".

"Consideram acest lucru drept o lipsa de respect fata de victimele NKVD (politia sovietica secreta, precursoarea KGB)", a apreciat ministerul intr-un comunicat, referindu-se la reprimarea care a urmat invaziei sovietice.

Citeste si:
Jador, primele declarații în scandalul cu Florin Salam. De la ce a...
Jador, primele declarații în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.