Rebeli sirieni formati militar de catre Statele Unite au predat o parte a echipamentului si munitiei lor Frontului al-Nusra, aripa siriana a organizatiei Al-Qaida, a recunoscut Comandamentul Fortelor Americane in Orientul Mijlociu (CENTCOM).

Rebelii au anuntat armata americana ca au predat "sase camionete si o parte a munitiei lor unui intermediar suspectat ca face parte din Frontul al-Nusra, adica aproape un sfert din echipamentul lor", aparent "in schimbul permiterii trecerii", a anuntat vineri Centcom intr-un comunicat.

In cazul in care va fi confirmat, acest comportament "este foarte ingrijorator si constituie o incalcare a regulilor" programului de formare a Noilor Forte Siriene (NSF, New Syrian Forces), a anuntat colonelul Patrick Ryder, un purtator de cuvant al Centrcom, citat in comunicat.

Potrivit unui oficial american, contactat de AFP, nu a avut loc o dezertare a combatantilor catre Frontul al-Nusra. Dar "nu stim decat ceea ce ne spun ei", a adaugat el. Acest episod marcheaza o noua lovitura la adresa credibilitatii acestui program, lansat de catre Statele Unite la inceputul anului. Programul are obiectivul sa formeze si sa echipeze aproximativ 5.000 de rebeli pe an, timp de trei ani, cu scopul de a lupta - in Siria - impotriva gruparii Statul islamic (SI).

Insa el a permis, pana in prezent, formarea a doar doua grupuri de 54 si, respectiv, 70 de combatanti, potrivit unor date furnizate de catre Pentagon. Primul grup de 54 de combatanti a intrat in Siria in iulie, dar doar zece dintre ei se aflau efectiv, saptamana trecuta, pe teren, potrivit Pentagonului. Al doilea grup a patruns pe teritoriul sirian saptamana trecuta. Pentagonul a fost nevoit sa dezminta, saptamana aceasta, ca o parte dintre ei s-a alaturat al-Nusra, in urma unor informatii in acest sens puse in circulatie pe retele de socializare.

Pentagonul a anuntat cu aceeasi ocazie ca "toate armele si echipamentul" predate acestor rebeli se aflau sub controlul lor, o afirmatie asupra careia a fost nevoit sa revina acum.

Programul a fost grav afectat de infiltrarea puternica a unor candidati selectati si anternati de catre americani. Numerosi experti apreciaza, de asemenea, ca vointa Washingtonului de a limita campul de actiune al rebelilor la lupta impotriva gruparii Statul Islamic a descurajat multi potentiali recruti.

Citeste si:
Armata guvernamentala siriana este pe punctul de a recuceri Ghouta...
Armata guvernamentala siriana...

Administratia americana se afla in plin proces de reflectie in vederea reformarii programului, pentru care Congresul a deblocat o finantare in valoare de 500 de milioane de dolari anul acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.