Rebelii prorusi au dat ultimatum agentiilor ONU prezente in bastionul de la Lugansk, in estul Ucrainei, sa paraseasca regiunea pana vineri, a anuntat secretarul general adjunct al ONU pentru Afaceri Umanitare si Coordonarea Ajutoarelor de Urgenta Stephen O'Brien, relateaza AFP in pagina electronica.


De asemenea, ONG-uri internatioale au primit, separat, un ultimatum sa paraseasca regiunea pana sambata, a anuntat joi, intr-un comunicat, seful Biroului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). O'Brien s-a declarat "alarmat" de ultimatum si i-a indemnat pe separatistii "din Lugansk si Donetk sa asigure reluarea imediata a activitatilor ONU si ONG-urilor internationale".

Lideri prorusi au anuntat anterior ca au "interzis" zece asociatii de ajutorare occidentale, intre care si Médecins Sans Frontières (MSF), pentru "incalcari grave ale legislatiei". Gherila din Lugansk a acuzat MSF ca "stocheaza ilegal medicamente psihotrope" care nu sunt inregistrate adecvat in Rusia sau Ucraina. MSF neaga ferm acuzatiile. Secretarul general adjunct al ONU a precizat ca aproximativ 16.000 de tone de ajutoare umanitare nu au fost livrate, iar spitalele locale nu pot sa opereze deoarece nu au anestezice, scrie MEDIAFAX.

Intr-un apel indirect adresat Rusiei, O'Brien a indemnat pe "oricine are influenta asupra autoritatilor de facto sa foloseasca aceasta influenta pentru a asigura de reluarea de indata a ajutorului umanitar acordat de agentiile ONU si ONG-uri internationale". Separatistii prorusi au anuntat aceste masuri inaintea unei reuniuni prevazute pe 2 octombrie, la Paris, intre presedintii rus Vladimir Putin si ucrainean Petro Porosenko, intr-o incercare de a avansa perspectivele unei paci.

Aproximativ 8.000 de oameni au fost ucisi in confruntarile armate dintre insurgenti prorusi sustinuti de Moscova si forte guvernamentale ucrainene in estul Ucrainei incepand din aprilie 2014, la o luna dupa ce Rusia a anexat Peninsula ucraineana Crimeea. Rusia dezminte acuzatiile Kievului si Occidentului potrivit carora ii sustine pe rebelii prorusi cu oameni si armament.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.