Formatiunea de extrema-stanga Syriza, a fostului premier Alexis Tsipras, are un avans usor in fata partidului de centru-dreapta Noua Democratie, inaintea scrutinului legislativ anticipat programat duminica in Grecia, conform ultimelor sondaje de opinie.

Sase sondaje de opinie efectuate vineri releva ca Syriza si Noua Democratie vor obtine putin peste 25% din voturi in alegerile de duminica, departe de necesarul pentru formarea majoritatii in Parlamentul de la Atena.

Partidul lui Alexis Tsipras pare a avea un avans de circa 1% in sondaje in fata formatiunii conservatoare conduse de Vangelis Meimarakis. Spre exemplu, conform unui sondaj efectuat de Institutul Marc la cererea Alpha TV, Syriza este creditata cu 26,2%, iar Noua Democratie cu 25,1%.

Potrivit sistemului electoral grec, partidul care se claseaza pe primul loc in alegeri primeste 50 de locuri suplimentare in Parlamentul de 300 de membri. In cazul in care Syriza va beneficia de acest bonus, poate forma usor o coalitie cu Partidul Socialist (PASOK) si cu formatiunea de centru To Potami. Partidul de extrema-stanga Unitatea Populara, format in august de circa 40 de parlamentari care au parasit Syriza, si miscarea nationalista Grecii Independenti, fostii parteneri de coalitie ai lui Alexis Tsipras, sunt creditati cu mai putin de 3%, sub pragul necesar intrarii in Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.