Primul zbor cu echipaj uman la bord al viitoarei capsule spatiale americane, Orion, va fi cel mai probabil amanat cu doi ani, pana in 2023, din cauza unor intarzieri in etapa de dezvoltare si a unor ingrijorari de natura bugetara, au anuntat, miercuri, oficiali de la NASA, citati de Reuters.

Noua capsula spatiala americana, alaturi de lansatorul ei greu au costat mai multe miliarde de dolari si reprezinta partea cea mai costisitoare din programul american pe termen lung ce vizeaza explorarea spatiala cu echipaje umane, al carui urmator obiectiv este acela de a plasa cu succes un echipaj uman pe planeta Marte, la jumatatea anilor 2030.

NASA planificase initial sa efectueze primul zbor spatial al capsulei Orion cu echipaj uman la bord in august 2021. Dar, in conferinta de presa de miercuri, Robert Lightfoot, administrator-asociat la NASA, a dezvaluit jurnalistilor prezenti la eveniment ca agentia americana nu crede ca mai poate sa respecte acea data de lansare.

Din cauza unor dificultati tehnice, financiare si manageriale cu care capsula Orion s-a confruntat in etapa de dezvoltare, cea mai probabila data de lansare va fi aprilie 2023.

NASA intentioneaza sa aloce alte 6,77 miliarde de dolari intre octombrie 2015 si aprilie 2023 pentru doua capsule Orion, aflate in prezent in etapa de dezvoltare, in uzinele companiei Lockheed Martin Corp.

Agentia spatiala americana a cheltuit deja 4,7 miliarde de dolari pentru etapele de proiectare si dezvoltare ale capsulei Orion, a precizat Robert Lightfoot. El a mai spus ca o capsula Orion va fi lansata, asa cum era prevazut, fara echipaj uman, in decembrie 2018, cu ajutorul lansatorului Space Launch System (SLS) - a carui dezvoltare a costat alte 7 miliarde de dolari.

NASA doreste sa testeze capsula Orion pe orbita lunara, apoi sa o foloseasca pentru o misiune ce vizeaza o "intalnire spatiala" cu o roca desprinsa cu ajutorul unui robot de pe suprafata unui asteroid, pe care caspula americana o va plasa apoi pe o orbita distanta in jurul Lunii.

Citeste si:
Tudor Chirilă și-a amânat toate concertele. Solistul de la Vama are...
Tudor Chirilă și-a amânat...

NASA a anuntat, anul trecut, o amanare de un an in ceea ce priveste zborul de debut al lansatorului SLS, programat initial pentru noiembrie 2017. Deocamdata, agentia americana nu a comunicat costurile estimative pentru nicio alta misiune si nici alte costuri de productie in afara acelora care sunt asociate cu primul zbor, de testare, al capsulei Orion, scrie MEDIAFAX.

NASA a cheltuit aproximativ 9 miliarde de dolari intre 2005 si 2010 in precedentul program de explorare a spatiului cu echipaje umane, care se numea Constellation. In aceasta suma este inclus si bugetul de 5,8 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei versiuni originale a capsulei Orion.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.