Directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Yukiya Amano, va vizita in curand Iranul pentru discutii suplimentare privind inspectarea instalatiilor nucleare iraniene, afirma un oficial iranian citat de site-ul postului Radio Free Europe / Radio Liberty.

In comentarii difuzate pe data de 15 septembrie, seful Agentiei Nucleare iraniene, Ali Akbar Salehi, a spus ca Yukiya Amano, directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), se va deplasa la Teheran "in urmatoarele trei sau patru zile".

Salehi a spus de asemenea, ca o echipa formata din 12 membri dintre inspectorii AIEA trebuie sa soseasca in Teheran pe data de 15 septembrie.

Iranul si marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis intre Washington si Teheran care va permite inspectorilor ONU sa solicite vizite la obiective militare iraniene, in cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspectii inopinate. In cazul in care Iranul respinge o cerere de inspectie, o comisie de arbitraj formata din reprezentanti iranieni si ai marilor puteri va decide daca vizita trebuie permisa sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspectii ar putea oferi Teheranului timp sa musamalizeze eventualele nereguli pana la efectuarea vizitei. O concesie facuta de Iran este mentinerea sanctiunilor privind rachetele pentru inca opt ani si a embargoului privind armele pentru cinci ani, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.