Austria va introduce cat de curand controale la frontiera cu Ungaria si va mentine deschisa optiunea efectuarii de controale si la granitele cu alte tari, din cauza crizei imigratiei din Europa, a anuntat luni ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, transmite DPA in pagina electronica.

"In cadrul Schengen, controalele temporare la frontiere sunt permise si vom efectua aceste controale temporare la frontiera", a declarat Mikl-Leitner pentru presa, la Bruxelles. "Vom proceda ca Germania", a adaugat ea. "Pentru inceput, este vorba de zilele urmatoare. Lasam deschisa lista punctelor de frontiera la care vom efectua (controale). Dar cu siguranta vom incepe cat de curand posibil la frontiera austro-ungara", a precizat ministrul.

O purtatoare de cuvant a Comisiei Europene a declarat ca institutia nu a fost anuntata oficial de decizia Austriei, asa cum prevad regulile UE. Viena a inceput procesul de notificare a Comisiei, a precizat Mikl-Leitner.

Anterior, cancelarul Austriei, Werner Faymann, a anuntat ca vor fi trimisi soldati la granita cu Ungaria pentru a controla situatia, in conditiile in care politia se asteapta la sosirea unui numar mare de refugiati din tara vecina.

Punctul de trecere a frontierei austro-ungare de la Nickelsdorf, pe autostrada A4, a fost inchis temporar, iar autoritatile apreciaza ca exista riscul unei situatii de urgenta.

Peste 16.000 de imigranti au traversat frontiera incepand de sambata dupa-amiaza. Un purtator de cuvant al politiei, Gerald Koller, a declarat ca aproximativ 10.000 de refugiati ar putea sosi luni la Heiligenkreuz, in landul Burgenland, iar autoritatile locale nu au resursele necesare pentru a face fata unui numar atat de mare de oameni. Politia a instalat bariere metalice pentru a opri refugiatii, care sosesc cu autocarele in fiecare ora, scrie MEDIAFAX.

Potrivit unor informatii neconfirmate, Ungaria ar urma sa inchida centrul de refugiati de la Roszke, unde circa 80.000 de persoane se afla in prezent. Centrul este la 386 de kilometri de Austria si exista temeri ca refugiatii ar putea pleca pe jos spre teritoriul austriac. In plus, Ministerul german de Interne a dispus duminica introducerea de controale temporare la frontiera cu Austria, conform reglementarilor Schengen pentru cazuri de urgenta, dupa masuri similare adoptate la granita austriaco-ungara.

Citeste si:
Austria menține dreptul de veto pentru aderarea României la Schengen
Austria menține dreptul de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.