Traficantii de persoane au creat pagini pe Facebook in care le promit sirienilor sau irakienilor disperati o cale "sigura" spre Europa, in schmbul unor sume de ordinul miilor de euro, relateaza Daily Mail in editia electronica de sambata.

La prima vedere par reclame pentru excursii turistice, dar sfaturile adresate pasagerilor - interdictia valului musulman si a bagajelor - arata ca acestea nu sunt pentru sejururi la Londra, Paris sau Atena. Numeroase pagini de pe Facebook le ofera sirienilor si irakienilor disperati transport spre Europa, in schimbul a mii de euro.

Traficantii incearca sa profite de pe urma familiilor din clasa de mijloc care sunt dispuse sa riste economiile de o viata pentru promisiunea unei calatorii "100% sigure" spre Europa, in conditiile in care mii de oameni au murit incercand sa traverseze Mediterana cu ambarcatiuni nesigure si supraaglomerate.

O pagina de pe Facebook, numita "Calatorie sigura din Turcia in Grecia", informeaza potentialii clienti ca se vor imbarca pe un iaht de 40 de metri, Orient Bosphorus, in portul turc Izmir. Pasagerilor care platesc aproximativ 3.500 de euro li se interzice sa aduca bagaje sau sa poarte val musulman, ci trebuie sa aiba la ei doar camere de fotografiat digitale si laptopuri, pentru a parea ca sunt turisti occidentali.

Celor care nu vor sa riste o calatorie pe mare, site-ul le ofera de asemenea un drum de doua zile cu camionul prin Austria, pentru 7.500 de euro de persoana. Odata ajunsi in Europa, numerosi imigranti intentioneaza sa calatoreasca spre nord, in tari precum Germania, Belgia si Suedia. Sirienilor care nu au documente de calatorie valide, diferite companii obscure le ofera pasapoarte la preturi incepand cu 900 de euro, in timp ce vizele pentru tari europene pot costa mii de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.