Fluxul gazoductului de la Shah Deniz, care aduce gaze naturale din Azerbaidjan, a fost oprit de o explozie in Turcia, luni seara, au anuntat marti oficiali din sectorul energetic, unul afirmand ca, in opinia sa, militanti kurzi au sabotat conducta, relateaza Reuters online.

Acesti oficiali au declarat pentru Reuters ca fluxul a fost oprit pe 3 august, pentru efectuarea unor lucrari de mentenenta, si a fost reluat pe 23 august, dar nu ajunsese inca la capacitate inainte de explozia de luni. "In noaptea trecuta (de luni spre marti) a avut loc o explozie la conducta, de partea turca, iar fluxul s-a oprit", a declarat un oficial de rang inalt.

Alt oficial a declarat ca evaluarea pagubelor urma sa inceapa marti si ca data reluarii livrarilor va fi cunoscuta dupa aceste evaluari. O alta explozie a vizat conducta, anterior, pe 4 august, dupa ce fluxul a fost oprit in vederea efectuarii lucrarilor de mentenanta. Explozia a avut loc la cateva zile dupa un atac al militantilor din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care a oprit alimentarea Turciei cu titei din Irak.

Exploatarea Shah Deniz, cel mai mare zacamant gazifer din Azerbaidjan, a fost dezvoltata in parteneriat intre gigantul petrolier British Petroleum (BP), compania azera de stat SOCAR si altii, scrie MEDIAFAX.

Turcia se confrunta cu un val de violente in ultimele saptamani, in care PKK a atacat forte de securitate si infrastructuri turcesti, in timp ce Ankara a bombardat tabere PKK in nordul Irakului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.