Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a acuzat luni Rusia ca a trimis trei "convoaie militare" in estul separatist prorus al tarii, cu cateva ore inainte de intalnirea pe care o va avea la Berlin cu Angela Merkel si Francois Hollande, privind criza ucraineana, relateaza AFP in pagina online.

"Saptamana aceasta, trei mari convoaie militare au traversat frontiera noastra in directia Lugansk, Donetk (capitalele celor doua regiuni rebele-n.r.) si Debalteve (punct strategic care face legatura intre cele doua capitale-n.r.)", a declarat Porosenko, cu ocazia unui mars militar in centrul Kievului, pentru a sarbatori 24 de ani de la independenta Ucrainei. "Moscova le-a furnizat rebelilor pana la 500 de tancuri, 400 de sisteme de artilerie si 950 de vehicule blindate", a mai afirmat seful statului ucrainean, fara a preciza despre ce perioada este vorba.

Pana in prezent, conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu moartea a aproape 2.100 de militari ucraineni, a precizat Porosenko, citat de agentia Interfax Ucraina in pagina electronica.

Presedintii francez si ucrainean, Francois Hollande si Petro Porosenko, si cancelarul german Angela Merkel se vor intalni luni seara, la Berlin, pentru discutii despre criza ucraineana. Obiectivul oficial al acestei intalniri este "situatia din Ucraina si situatia implementarii masurilor prevazute de acordurile de la Minsk".

Este pentru prima data de la semnarea in februarie a acestor acorduri de pace - in capitala Belarusului, in urma unor negocieri-maraton - cand liderii german, francez si ucrainean se intalnesc, insa, de aceasta, fara Vladimir Putin, scrie MEDIAFAX.

Acordurile de pace Minsk-2 au permis instaurarea unui armistitiu, mai mult sau mai putin respectat, in acest conflict soldat cu aproximativ 6.800 de morti in 16 luni, dintre care aproximativ 1.500 de la semnarea acestor intelegeri. Insa o noua intensificare a tensiunilor a avut loc recent in estul Ucrainei. Kievul si separatistii au anuntat lunea trecuta moartea a zece persoane, dintre care opt erau civili, si bombardamente intensive.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.