Nepalul a redeschis Everestul pentru alipinisti, dupa cutremurul devastator care a declansat o avalansa ce a ucis 19 alpinisti in aprilie si care a pus capat sezonului de primavara, relateaza AP in pagina electronica.

Alpinistul japonez Nobukazu Kuriki este primul care incearca sa escaladeze cel mai inalt varf din lume, dupa cutremur. Ministrul nepalez al Turismului Kripasur Sherpa i-a inmanat lui Kuriki permisul de catarare duminica, intr-o ceremonie la Kathmandu.

Kuriki intentioneaza sa plece pe munte marti, cu un elicopter, si planuieste sa ajunga pe varf la mijlocul lui septembrie. Sezonul de toamna este considerat dificil pe Everest si este, in general, evitat de catre alpinisti. "Principalul obiectiv al expeditiei mele este sa transmit mesajul ca Nepalul este sigur pentru alpinisti si drumeti chiar si dupa cutremur", a declarat Kuriki pentru presa.

Este a cincea incercare a lui Kuriki de a cuceri Everestul. Incercarile sale anterioare de ajunge pe varful de 8.850 de metri au esuat. In ultima dintre ele, in 2012, el si-a piedut noua degete din cauza degeraturilor.

De la cutremurul din aprilie, care s-a soldat cu aproape 9.000 de morti, Nepalul incearca cu disperare sa aduca inapoi zecile de mii de turisti care practica drumetii in muntii acestei tari si care se catara pe varfurile Muntilor Himalaya, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.