Un indice privind industria prelucratoare chineza a inregistrat in august cel mai amplu declin din ultimii sase ani si jumatate, amplificand temerile legate de accentuarea incetinirii activitatilor economice, cu efect negativ asupra cotatiilor actiunilor si materiilor prime la nivel mondial.

Pietele mondiale au fost deja afectate de devalorizarea surprinzatoare a yuanului, saptamana trecuta, si de prabusirea pietei de capital, la inceputul verii. "Incertitudinile privind cresterea economica din China este principalul factor care influenteaza pietele. Datele de astazi referitoare la industrie accentueaza temerile", a declarat Tim Condon, analist la ING Group in Singapore.

Caixin/Markit China Manufacturing Purchasing Managers Index a atins 47,1 puncte in august, in scadere de la 47,8 puncte in iulie si cu mult sub estimarea analistilor, de 47,7 puncte. Indicele se afla la cel mai redus nivel atins dupa martie 2009.

Coreea de Sud, cel mai mare partener comercial al Chinei, a anuntat vineri un declin al exporturilor de aproape 12% in primele 20 de zile ale lunii august, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Comenzile de export primite de Taiwan au scazut in iulie peste asteptari, cu 14,1% in cazul celor provenite din China si intr-o masura mai mica in cazul Japoniei si Europei, singura evolutie pozitiva fiind cea din SUA, scrie MEDIAFAX.

In urma datelor din China, principalul indicele al bursei din Shanghai a scazut cu 4%, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong cu 2,4%, transmite Reuters. In SUA, indicele Dow Jones a inchis joi in declin cu 0,75, Standard&Poor’s 500 cu 0,6 %, iar Nasdaq Composite cu 0,8%.

Bursele europene au inceput tranzactiile de vineri cu o evolutie negativa. Indicele pan-european Stoxx 600 este in coborare cu 1,3%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,9%, in timp ce CAC 40 al bursei din Paris scade cu 1,5%, iar FTSE 100 al bursei londoneze cu 1,2%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.