Vicepresedintele PNL Sulfina Barbu acuza Guvernul Ponta ca ar intentiona sa introduca "pe ascuns" noi taxe care vor duce la cresterea preturilor la carburanti, la unele medicamente, la alcool si la reciclarea deseurilor din Romania.

"Tragem un semnal de alarma cu privire la intentia Guvernului de a introduce pe ascuns noi taxe periculoase pentru economia Romaniei. Cu alte cuvinte, noi spunem ca Guvernul Ponta nu joaca corect cartea relaxarii fiscale, concret fiind vorba despre o Ordonanta de Guvern pentru modificarea Ordonantei 196/2005 privind fondul pentru mediu, concret modificarea acestei Ordonante va duce la scumpirea benzinei, motorinei, va scumpi reciclarea deseurilor in Romania, va scumpi depozitarea deseurilor in Romania, va scumpi si diverse bauturi alcoolice", a declarat Sulfina Barbu, joi, intr-o conferinta de presa.

Vicepresedintele PNL considera ca aceste "noi taxe" sunt "surse de bani" pentru bugetul de stat.

"Ascunse in legislatia privind fondul pentru mediu, noile taxe consideram ca sunt de fapt surse de bani pentru bugetul de stat, fiind necesari banii acestia avalansei de cheltuieli publice promise de primul-ministru Ponta", a sustinut Sulfina Barbu, aratand totodata ca Guvernul Ponta a folosit fondul pentru mediu pentru "a-si completa veniturile la bugetul de stat".

Retail jobs

"Va amintesc ca Guvernul Ponta a folosit fondul pentru mediu pentru a-si completa veniturile la bugetul de stat, in anul 2014 de la fondul de mediu a fost transferata suma de 562 milioane lei, adica 120 milioane euro catre bugetul de stat. Transferul a fost facut la sfarsitul anului 2014 din fondul de mediu catre bugetul de stat", a aratat fostul ministru al Mediului.

De asemenea, Sulfina Barbu a sustinut ca aceste taxe vor duce la scumpiri ale mai multor produse farmaceutice, ale carburantilor, ale unor bauturi alcoolice si ale reciclarii deseurilor, scrie MEDIAFAX.

"Se mareste pretul la carburanti dupa cum urmeaza: este propusa o taxa de 2 la suta din valoarea substantelor periculoase pentru mediu, iar primele pe lista acestor substante periculoase sunt hidrocarburile. Aceasta taxa mai scumpeste si anumite medicamente folosite in spitale. Ea se aplica si derivatilor halogenati, adica, printe altele, anestezicelor generale folosite in spitale, iar astazi Ministerul Sanatatii ne spune ca medicamentele se ieftinesc. O alta substanta periculoasa din grupa alcoolilor aflata pe lista este etanolul care se regaseste in vin, in fabricarea unor anestezice locale", a precizat vicepresedintele PNL.

Citeste si:
Miting de protest al sindicatelor din industria aluminiului, la...
Miting de protest al...

Sulfina Barbu a adaugat ca o alta consecinta a acestor taxe ar fi legata de scaderea cantitatii de deseuri selectate si reciclate.

"Se introduce o dubla taxare a deseurilor nereciclate cu suma de 2 lei pe kilogram atat pentru producator, importator, dar taxa va fi platita si de catre organizatiile care au preluat responsabilitatea reciclarii. Dubla taxare a deseurilor nereciclate va duce la scaderea dramatica a cantitatii de deseuri selectate si reciclate", a precizat Brabu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.