Presedintele rus, Vladimir Putin, i-a avertizat pe tatarii din Crimeea sa nu incerce sa obtina statut special in peninsula ucraineana anexata de Rusia anul trecut, relateaza Radio Free Europe/Radio Liberty.

Musulmanii tatari reprezinta mai mult de zece la suta din populatia Crimeei si s-au opus in mare parte anexarii peninsulei la Rusia anul trecut, din cauza deportarilor in masa ordonate de Moscova in perioada sovietica. Ei au fost supusi presiunilor pentru a respecta noile autoritati.

In timpul unei vizite de trei zile in Crimeea pentru a promova turismul si dezvoltarea, Putin s-a intalnit luni cu reprezentantii mai multor minoritati, inclusiv cu cei ai tatarilor, in satul Opolznevoe.

"Relatiile interetnice sunt o problema delicata", a afirmat Putin in cadrul intanirii. "Consider ca orice speculatie privind drepturi speciale pentru o anumita etnie este extrem de periculoasa", a adaugat el.

Presedintele a mai spus ca Moscova nu va permite organizatiilor straine pentru apararea drepturilor omului sa destabilizeze peninsula sub pretextul problemelor cu care se confrunta tatarii, cel mai mare grup etnic din Crimeea dupa rusi si ucraineni.

Rusia a fost criticata de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), ONU, Consiliul Europei si Turcia pentru tratamentul aplicat minoritatii tatare, scrie MEDIAFAX.

Dupa anexarea Crimeei in 2014, fortele de securitate ruse au efectuat raiduri la Consiliul reprezentantilor tatarilor din Crimeea (Mejlis) si i-au evacuat din sediu. Rusia a inchis de asemenea postul de televiziune al tatarilor, ATR. Mai multi activisti tatari locali au fost ucisi, batuti sau dati disparuti, iar doi lideri ai comunitatii au primit interdictie de intrare in Crimeea.

Moscova a facut insa si cateva gesturi de conciliere fata de tatarii din Crimeea, reabilitandu-i alaturi de alte minoritati etnice care au avut de suferit in perioada lui Stalin si acordand statut oficial limbii lor. In timp ce a incercat sa inhibe activitatea tatarilor din Crimeea loiali Kievului, Moscova a cautat sa promoveze noi organizatii ale tatarilor care ar fi dispuse sa coopereze cu Kremlinul.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.