Turcia prezinta in continuare riscul de a fi vizata de rachete lansate din Siria, atrage atentia un oficial din cadrul Aliantei Nord-Atlantice citat de agentia Anadolu, potrivit publicatiei Daily Sabah.

Avertismentul a fost lansat in contextul in care Statele Unite si Germania au anuntat ca nu vor prelungi prezenta sistemelor de rachete in Turcia.

"Chiar daca riscul atacurilor cu rachete din Siria in Turcia este considerat redus, exista in continuare probabilitatea ca rachetele lansate de armata siriana impotriva fortelor opozitiei sa cada in Turcia"
, a declarat un oficial NATO, sub protectia anonimatului.

Berlinul si Washingtonul au semnalat recent ca vor retrage sistemele Patriot stationate temporar in sudul Turciei. Guvernul de la Berlin a anuntat ca sistemele antiracheta vor fi retrase la inceputul anului 2016. "Decizia a fost luata in contextul evaluarilor facute de NATO in iunie 2015, care au stabilit ca riscul rachetelor balistice siriene este redus", a argumentat Ministerul german al Apararii. In ultimii ani, regimul sirian a lansat sute de rachete balistice spre fortele insurgente, unele obuze cazand in Turcia, scrie MEDIAFAX.

Siria se confrunta, incepand din martie 2012, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 220.000 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.