Premierul de extrema-stanga al Greciei, Alexis Tsipras, propune convocarea unui referendum in cadrul partidului Syriza, duminica, pe tema masurilor de austeritate convenite cu creditorii internationali, informeaza site-ul cotidianului Financial Times.

Intr-un discurs rostit in fata celor 200 de membri ai Comitetului central al Syriza, Tsipras a evocat "decizii dificile", propunand organizarea duminica a unui referendum intern pe tema masurilor stabilite cu Eurogrup. "Oricine vrea un alt guvern sau un alt premier trebuie sa spuna. Cei care cred ca acesta este cel mai prost memorandum convenit cu creditorii trebuie sa ne spuna", a adaugat Tsipras.

O factiune din cadrul formatiunii de extrema-stanga Syriza - Platforma Stangii - se opune masurilor convenite de Alexis Tsipras cu creditorii internationali, scrie MEDIAFAX. In acest context, Tsipras a propus si organizarea unui congres extraordinar al Syriza in septembrie, pentru stabilirea noii strategii guvernamentale. "Indemn pe toata lumea sa asume responsabilitatea, pentru unitatea partidului Syriza", a declarat Tsipras.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unei pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.