International26 Iulie 201511:01

Lectura de 2 minute

Premierul ungar Viktor Orban spune ca relatia romano-ungara s-a deteriorat incepand din 2012 si ca statul maghiar nu a fost ”vreodata in istoria” sa mai jignit de politicienii romani, sustinand insa ca bunul simt indica fapul ca cele doua state trebuie sa reintoarca la o relatie ”eficienta”.

Viktor Orban a declarat, sambata, la Universitatea de Vara "Tusvanyos” de la Baile Tusnad, ca inainte de anul 2012 relatia dintre Romania si Ungaria se baza pe "principii pragmatice si de incredere” si ca nimeni nu intelege motivele acestei schimbari, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Pana in 2012 si chiar si in 2012, eu cred ca relatia dintre Romania si Ungaria s-a bazat pe niste principii foarte bune, pragmatice si de incredere. Din pacate, in 2012 s-a schimbat situatia. Eu nu imi aduc aminte ca politicienii sa fi jignit Ungaria de atatea ori vreodata in istorie de cate ori s-a intamplat acest lucru dupa 2012. Noi nu nu ne-am revansat si nici nu ne revansam, pentru ca suntem interesati de o relatie buna, eficienta cu Romania, dar problema este ca nimeni nu intelege ce se intampla. Adica, de ce nu se intampla absout nimic?”, a spus Viktor Orban.

Premierul Ungariei s-a declarat intelegator cu schimbarile politice care s-au petrecut in Romania in ultimii trei ani si si-a exprimat speranta ca, dupa "rearanjarea peisajului politic din Romania”, relatia dintre cele doua tari sa nu mai fie "incarcata” cu lucrurile care au marcat-o dupa 2012. "Aveti un nou presedinte, am inteles acest lucru, si ca se intampla tot felul de lucruri, ca se transforma peisajul politic in Romania, cu tunete si fulgere. Am inteles acest lucru, dar speram ca, dupa aceste schimbari politice, dupa rearanjarea peisajului politic din Romania, n-o sa mai fie incarcata relatia dintre Ungaria si Romania cu acele lucruri care au incarcat-o dupa 2012”, a afirmat Orban.

El si-a exprimat, totodata, dorinta "reintoarcerii” la o relatie "normala”, intrucat aceasta este importanta atat pentru romani, cat si pentru maghiari. "Nu stiu daca se va intampla acest lucru, daca exista, totusi, o dorinta foarte clara de partea romana, de partea celor care fac politica externa a Romaniei, sa se revina la relatia normala, eficienta care a existat pana in 2012. Noi nu stim daca politicenii romani, daca cei responsabili pentru a face aceasta politica externa vor sa reluam relatia. Pentru ca noi, Ungaria, spunem ca aceasta relatie nu ar fi trebuit sa se strice dupa 2012, pentru ca aceasta relatie este importanta pentru Romania, pentru Ungaria deopotriva, pentru comunitatea maghiarilor din Romania, pentru maghiarii din Ungaria si pentru romani. Deci, eu cred ca trebuie, bunul simt indica fapul ca trebuie sa ne reintoarcem la o relatie eficienta intre Romania si Ungaria”, a spus premierul Orbán Viktor.

Citeste si:
Ministrul Energiei da asigurari ca nu exista probleme privind asigurar
Ministrul Energiei da...

La dezbaterea la care a participat premierul ungar Viktor Orbán, impreuna cu europarlamentarul FIDESZ Tokes Laszlo, si care a fost moderata de Nemeth Zsolt, presedintele Comisiei de Politica Externa a Parlamentului de la Budapesta, au participat aproximativ 1.500 de prsoane.

Universitatea de Vara "Tusvanyos” este organizata de Fundatia Kisebbsegekert - Pro Minoritate Alapitvany din Budapesta si de Consiliul Tineretului Maghiar din Romania, in parteneriat cu organizatii si fundatii din cele doua tari.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.