Saizeci de regiuni din Franta au primit vineri restrictii privind utilizarea resurselor de apa, din cauza secetei create de temperaturile ridicate si de lipsa ploilor din ultimele saptamani, relateaza site-ul publicatiei franceze Le Point.

Cele 60 de departamente care au primit restrictionari referitoare la utilizarea resurselor de apa se afla in centrul, vestul si sud-vestul Frantei.

Toate departamentele regiunilor Pays de la Loire, Poitou-Charentes, Aquitaine, Centre, Burgundia, Auvergne si o parte din regiunea Rhone-Alpes nu vor mai avea acces la capacitatea totala a resurselor de apa, potrivit Ministerului Mediului. Restrictiile au fost aplicate numeroaselor bazine de apa ale versantilor (apa de surprafata, nu panze freatice), afectate de seceta in grade de severitate diferite, relateaza MEDIAFAX.

Masurile de restrictionare sunt aplicate de prefecturile departamentelor pe o perioada si pentru un perimetru determinate, potrivit Ministerului Mediului. Potrivit sistemului de alerta privind seceta care cuprinde patru grade - vigilenta, alerta, alerta intarita si criza -, pe lista departamentelor care au primit restrictii vineri, bazinele a 28 dintre acestea sunt in stare de criza si in 11 a fost declansata alerta intarita.

In regiunea Rhone-Alpes, cel mai afectat departament este Ardèche, unde mai multe bazine ale versantilor din nordul departamentului au fost incadrate in stare de criza de catre prefectura care a interzis extragerea cantitatilor de apa de catre agricultori, in special, doar daca resursele de apa nu sunt intrebuintate in caz de urgenta - alimentarea serelor agricole si a animalelor.

Restrictiile au fost instituite si din cauza riscurilor crescute de incendii in unele regiuni Rhone-Alpes, Burgundia si Aquitaine. Departamentul Landes, bogat in paduri, a fost deja incadrat in categoria a doua de risc (din trei) in ceea ce priveste izbucnirea incendiilor de padure.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.