Eforturile gruparii Stat Islamic de a inspira "sufletele tulburate" la violenta au devenit o amenintare terorista mai mare decat un atac extern al retelei al-Qaida, a declarat directorul politiei federale americane (FBI), James Comey, citat de Radio Free Europe/Radio Liberty.

Comey a spus ca amenintarea venita din partea al-Qaida si in mod special cea din partea Grupului Khorasan, o organizatie afiliata din Siria, a fost "in mod semnificativ diminuata" de raidurile aeriene americane, in urma carora a fost ucis, luna aceasta, liderul jihadist Muhsin al Fadhli.

In schimb, gruparea Stat Islamic a devenit extrem de eficace in recrutarea "sufletelor tulburate" prin intermediul retelelor sociale, indemnandu-i pe musulmanii care nu pot calatori spre Orientul Mijlociu "sa ucida acolo unde sunt". Directorul FBI a adaugat ca SI are 21.000 de abonati pe Twitter, din intreaga lume. El a subliniat ca "oamenii la care gruparea Stat Islamic incearca sa ajunga sunt oameni pe care al-Qaida nu i-ar folosi niciodata, intrucat sunt deseori instabili, consumatori de droguri".

Conform lui James Comey, FBI a arestat recent un numar semnificativ de persoane care au fost radicalizate, prevenind astfel atacuri, insa sute de suspecti raman in libertate. Cu doar un an in urma, FBI subestima amenintarea venita din partea SI, fiind mai ingrijorata cu privire la un atentat de amploare al Grupului Khorasan sau al filialei al-Qaida in Yemen, impotriva unui avion cu pasageri, relateaza MEDIAFAX.

Liderul Grupului Khorasan, Muhsin al Fadhli, ucis intr-un raid aerian american luna aceasta, a luptat alaturi de al-Qaida si talibani in Afganistan, si a fost printre "putinii lideri al-Qaida de incredere ce au fost anuntati dinainte despre atentatele de la 11 septembrie 2001", dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, capitanul Jeff Davis, intr-un comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.