Teheranul si cele sase puteri mondiale au ajuns marti la un acord privind programul nuclear iranian, au declarat surse iraniene si occidentale, relateaza Sky News.

Un diplomat iranian a declarat pentru Reuters ca Teheranul a primit garantii privind reducerea sanctiunilor internationale care il vizeaza, in schimbul limitarii programului sau nuclear. "Toata munca grea a dat rezultate si am incheiat un acord. Dumnezeu sa binecuvanteze poporul nostru", a adaugat acesta.

Acordul a fost confirmat de asemenea de un diplomat occidental pentru agentia Associated Press.

Ministrii de Externe ai celor sase puteri (Marea Britanie, China, Franta, Germania, Rusia si Statele Unite) si omologul lor iranian se vor intalni la Viena la ora locala 10.30 (11.30, ora Romaniei) pentru a ratifica acordul, a carui finalizare a durat luni de zile. Ulterior, ei urmeaza sa sustina o conferinta de presa in capitala Austriei pentru a prezenta detaliile.

Potrivit unor surse, acordul include un compromis intre Washington si Teheran care va permite inspectorilor ONU sa solicite vizite la obiective militare iraniene, in cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspectii oricand doresc, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.